​Een mijlpaal voor Putten; er worden 310 woningen gebouwd

De gemeenteraad stemde, afgelopen donderdag, unaniem in met de realisatie van het eerste deel van de nieuwe woonwijk Halvinkhuizen. Hier worden 310 woningen gebouwd.

Er gaat nu zo snel als mogelijk gebouwd worden en naar verwachting worden de eerste huizen in 2025 opgeleverd

Heimo van Deuveren, wiens veehouderij midden in de toekomstige woonwijk staat, maakte gebruik van het spreekrecht voor burgers. “Het is goed dat de vorming van een mooie nieuwe woonwijk steeds meer vorm krijgt zodat er kan worden voorzien aan woonruimte in Putten. Maar ons bedrijf komt op het spel te staan. Blijkbaar nu nog niet, want u beslist vanavond over de woonwijk fase 1”, aldus Van Deuveren. “Toch voorzien wij grote problemen. U heeft de toegestane geurnorm verdubbeld en dat betekent dat de toekomstige bewoners hinder gaan ondervinden van de geur van onze stallen. Ik hoop dat u kiest voor een goed woon- en leefklimaat door het bestemmingsplan niet in zijn huidige vorm vast te stellen.”

Kamphuis van Wij Putten deelt de mening van Van Deuveren. “Wij zijn bang dat de bewoners veel last krijgen van geur. Maar aan de andere kant is het bouwen van woningen van groot belang voor onze inwoners. Het bedrijf aan de Beitelweg zal moeten verdwijnen, hoe verdrietig het ook is. We hebben altijd begrepen dat het instemmen met dit bestemmingsplan het mogelijk maakt om te onteigenen. Als dat nodig is dan moet het maar.” VVD’er Heinen begrijpt de bezwaren en emoties van de familie Van Deuveren. “Maar wij kiezen ook voor het algemeen belang van onze jongeren en inwoners. Verdere vertraging is ongewenst, dus wij verwachten daadkracht van dit college. Hetzelfde geldt voor de rondweg. Ik zou zeggen aan de slag.”

CDA’er Elsenaar geeft aan: “Wij zijn erg blij met de ontwikkeling van de eerste fase van Halvinkhuizen. Voor ons is het nog wel belangrijk om te weten of er een school in de nieuwe woonwijk komt. Ook maken we ons zorgen over het aansluiten van de nieuwe woonwijk op het elektriciteitsnet. We lezen dat hier nogal wat problemen mee zijn en zijn benieuwd of het hier wel netjes geregeld is.” Ten Klooster van de SGP vindt het belangrijk dat woonwijk Halvinkhuizen een dorpskarakter krijgt met voldoende voorzieningen. “Het college is nu in gesprek met marktpartijen voor fase 1 en wij zijn blij dat Puttense bedrijven erbij betrokken worden. Dat is goed voor onze economie en ons dorp. Toch voorzien we nog wel wat uitdagingen met betrekking tot de ontsluiting van de wijk. Omdat ook de tweede fase wordt ontsloten via de Van Geenstraat hopen we niet dat er nog verdere knelpunten ontstaan.”

Van Hemel van de ChristenUnie hamert vooral op het bouwen van een duurzame wijk en wenst het college veel succes met de uitwerking van dit plan. Koornneef van Gemeentebelangen vindt het een mijlpaal voor Putten. “De gemeenteraad gaat vanavond het bestemmingsplan voor Halvinkhuizen vaststellen. Er is hard gewerkt om dit mogelijk te maken En wat ons betreft nu door met fase 2, 3 en 4. Het bouwen van vier bouwlagen zal zorgen voor meer woningen en toch blijft het dorpse karakter behouden. Wij zouden het liefste zien dat het veehoudersbedrijf verplaatst wordt. Wij verwachten binnenkort de ontwikkelvisie voor fase 2, 3 en 4 en dan zal er meer duidelijk worden. Wij hopen dat het tot een goede oplossing komt voor alle partijen. Raad heeft zijn werk gedaan nu ligt de bal bij de bouwbedrijven. We hopen dat die dit snel oppakken en dat we in 2024 kunnen starten met de bouw van de wijk.”

Wethouder Cornelissen beantwoordt de vragen van de diverse partijen. “Dit is een belangrijke mijlpaal voor de gemeente Putten. Het eerste bestemmingsplan voor 310 woningen ligt voor. U bent meegenomen in de planontwikkeling en de voortgang van het plan. Er ligt een stapel rapporten over uiteenlopende onderwerpen. Ik ben dankbaar dat we met een groot draagvlak tot dit plan zijn gekomen. Er zijn goede afspraken gemaakt met grondeigenaren en bouwers. Fijn om in vertrouwen verder te mogen werken aan de ontwikkeling van ons dorp. Het aspect geur hebben we natuurlijk heel serieus genomen. De raad heeft in de geurverordening kaders vastgesteld waarop we ons baseren en waaraan we voldoen. Het is zeker onze ambitie dat er een school komt. Maar we zijn hiervoor afhankelijk van meer partijen en daar moeten we nog duidelijkheid over krijgen. Netcongestie is de grote onbekende factor voor heel veel gebiedsontwikkelingen en dat geldt ook voor Halvinkhuizen. Het is niet vanzelfsprekend dat we aangesloten worden op het net en dat veranderd per week. We zijn hierover met Liander in gesprek. Zij doen onderzoek hoe we tot oplossingen kunnen komen. Daarnaast kijken we naar een collectief of individueel energiesysteem. Er wordt hard aan gewerkt.” Over de ontsluiting van de woonwijk geeft de wethouder aan: “De ontsluiting vindt met name plaats op de Van Geenstraat. Er zit ruimte in de belasting van de Van Geenstraat en de Roosendaalseweg en dat volstaat voor fase 1.” Cornelissen denkt dat de planning om de woningen tussen 2025 en 2027 op te leveren haalbaar is. “We hebben regelmatig overleg met bouwondernemingen en beginnen zodra het mogelijk is.”