​Een tweede leven! (column)

​We hebben er ook best wel last van bij Wij Putten: de coronaperikelen. We gaan graag eropaf. Naar organisaties, sportclubs en verenigingen, maar we willen ons ook aan de richtlijnen van het RIVM houden.

Twee weken geleden konden we in gesprek met de Volkstuinvereniging Putten, natuurlijk buiten.

Afgelopen week konden en gingen we eropaf naar de vrijwilligers van de nieuwe vestiging van kringloopwinkel Overnodig in de Achterstraat.

Bij de meeste verenigingen weten we wel ongeveer hoe het zit, waar ze voor staan et cetera. Maar een zogeheten eropaf is voor Wij Putten hét instrument om nog veel meer te weten te komen. Wist u bijvoorbeeld dat het pand waar de kringloopwinkel nu eigendom is van Overnodig? Ontzettend knap dat je met de verkoop van tweedehandsartikelen van soms nog geen halve euro, met uitsluitend vrijwilligers zo’n bedrag bij elkaar kan krijgen. Natuurlijk leverde het oude pand wel geld op, maar het is ronduit bewonderingswaardig als je in een nieuw pand weet te komen, dat bijna twee keer zo groot is en op een betere locatie. Zelfs zonder enige hulp van de gemeente!

Ook hulde aan de tientallen vrijwilligers die helpen de door Puttenaren ingeleverde meubels en spulletjes te prepareren, schoon te maken en aan een nieuwe eigenaar te helpen. Voor weinig!

Kijken we naar het milieu, dan is een kringloopwinkel misschien wel hét instrument om circulariteit te bevorderen. Niet weggooien, maar spullen nog een tweede leven gunnen. Maar de meest prettige bijkomstigheid is denk ik wel dat deze organisatie zoveel geld weet over te houden. Dat Overnodig, uiteraard op verzoek, Puttense verenigingen en instanties ook donaties kan doen. In de afgelopen decennia zijn toch heel wat Puttense organisaties geholpen door de kringloopwinkel. Dus geen subsidie van de gemeente Putten maar, indirect, een donatie van de Puttense samenleving zelf.

Ik was zo enthousiast na deze eropaf, dat ik afgelopen zaterdag met Mia opnieuw naar de nieuwe winkel ging. En wat denk je? Daar vond ze het zesde, na een ongelukje ontbrekende, ijscoupglas dat ze 31 jaar geleden had aangeschaft. We zijn weer compleet. Brenger blij, koper blij, kringloopwinkel blij en ontvanger van de donaties blij. Over blije circulariteit gesproken!

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Arap-John Tigchelaar, commissielid van Wij Putten. Reageren? Stuur een email naar [email protected].