Ellis van Dam (Gemeentebelangen) wil de politiek positief benaderen

De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Ellis van Dam, raadslid voor Gemeentebelangen. Zij koos voor een plek waar ze graag komt.

Ellis van Dam koos voor Tennisverenging De Vale Ouwe

“Ik speel al bijna mijn hele leven tennis en kom hier altijd graag. Twee jaar geleden ben ik, voor mijn werk, naar Zwitserland verhuisd en heb toen mijn lidmaatschap opgezegd. Sinds begin september ben ik weer terug in Putten en heb me meteen weer aangemeld bij de tennisvereniging. Ik ben trots op deze club en de geweldige inzet van de vrijwilligers. Het is hier altijd gezellig en het is een belangrijke vereniging voor veel Puttenaren.” Van Dam vindt de twee padelbanen die er in 2022 zijn aangelegd, een enorme verrijking van de tennisvereniging. “Padellen is meer toegankelijk voor een breder publiek, omdat er minder fysieke kracht wordt gevraagd. Zelf vind ik het een dynamischer spel. Politiek is ook voor iedereen en ik denk dat sporten dat ook moet zijn. Daar zit voor mij de link. Heeft men een uitkering of een laag inkomen, dan helpt de gemeente u en uw kind mogelijk met een bijdrage of een kortingspas zodat u en uw gezin wel mee kunnen doen aan sport.”

Van Dam vindt dat er een mooi en compleet sportpark aan de rand van Putten ligt. “We hebben bijvoorbeeld ook een prachtige manege. Ik hoorde zelfs dat de Gelderse Kampioenschappen daar volgend jaar worden verreden. Hoe mooi is dat?! Dat soort evenementen zetten Putten echt op de kaart. Maar kijk ook naar SDC en De Meeuwen. Daar komt ook nog een nieuwe sporthal bij. Putten heeft een geweldig sportaanbod. Dat hebben we goed voor elkaar.”

Van Dam heeft voor het tripje naar Tennisvereniging De Vale Ouwe even met iemand van de Technische Commissie van de vereniging gebeld en wat algemene informatie opgevraagd over de vereniging. “De vereniging is op 15 maart 1966 opgericht en heeft momenteel 687 leden. Het ledenaantal is enorm gegroeid door de komst van de twee padelbanen. Verder heeft de vereniging acht buitenbanen, waarvan vier gravel- en vier smashcourtbanen. De smashcourtbanen zorgen ervoor dat leden het hele jaar door buiten kunnen spelen. Naast de buitenbanen is er ook nog een tennishal met drie binnenbanen. Het is echt een hele fraaie accommodatie aan de rand van Putten.”

Toekomst
Na twee jaar in Zwitserland te hebben gewoond en de weekenden veelal heen en weer gependeld naar Putten is Van Dam blij om weer terug te zijn. De afgelopen jaren heeft Van Dam de politieke vergaderingen zoveel mogelijk bezocht, maar wel een stapje teruggedaan. “Mijn collega raadsleden hebben veel van mijn werkzaamheden overgenomen. Zij namen de zwaardere dossiers voor hun rekening. Ik ga dat de komende tijd allemaal weer goed proberen te maken.”

Wat Van Dam betreft is de ontsluitingsweg rond Halvinkhuizen een van de zwaardere dossiers. “Een hot item de komende tijd, want een goede ontsluiting van een nieuwe woonwijk is heel belangrijk. Inwoners moeten op een goede manier richting het dorp en de sportaccommodaties kunnen. Ook is het belangrijk om onder andere de Van Geenstraat, de Engweg, de Harderwijkerstraat en de Voorthuizerstraat te ontlasten. We zijn hier lang geleden al mee begonnen en nu is de raad akkoord over de eerste fase van de ontsluitingsweg. Deze loopt van de Henslare naar de Nijkerkerstraat en wordt doorgetrokken naar de Roosendaalseweg. Het tweede traject moet dan van de Roosendaalseweg naar de Voorthuizerstraat gaan. We zullen hier op basis van feiten een besluit over nemen.”

“Ook het tweede deel van het centrumplan is belangrijk de komende periode. Verder ben ik benieuwd naar de volgende stappen in de Regionale Energiestrategie (RES) en bijvoorbeeld de gevolgen voor de eigenaren van zonnepanelen. Volgens de laatste berichten zullen eigenaren van zonnepanelen in de toekomst gaan betalen voor het terug leveren aan het net. Dat vind ik lastig en tegenstrijdig, want daarmee worden mensen die geïnvesteerd hebben in de toekomst een soort van gestraft. Ik ben geen voorstander van zonnepanelen op landbouwgrond, want ik vind dat wij eerst onze daken vol moeten leggen. Bovendien zit het netwerk nu vol en dienen we eerst dit probleem aan te pakken voor toekomstige aansluitingen. Ik wil graag meedenken wat logische stappen zijn om verder te verduurzamen en te vergroenen en kijken wat we kunnen doen om deze transitie zo smart en efficiënt mogelijk te laten verlopen.”

Van Dam wil de politiek graag positief benaderen. “In Putten hebben we het over het algemeen goed voor elkaar. Als raad proberen we er voor de inwoners van Putten te zijn en te luisteren naar het belang van onze inwoners. Laten we elkaar een beetje helpen, naar elkaar blijven omkijken en vooral proberen positief te blijven.”