Emoties liepen hoog op tijdens drukbezochte informatieavond

​Af en toe liepen de emoties hoog op tijdens de drukbezochte informatieavond met betrekking tot de plannen van de gemeente Putten over de ontwikkeling van een opvang voor Oekraïners aan de Huinerenkweg 10.

Voorafgaand aan de informatieavond waren er twee mensen die hun persoonlijke verhaal graag met de aanwezigen wilden delen

Een van de sprekers was chaleteigenaar de heer Portengen. “Eind vorig jaar ontvingen we een brief met de mededeling dat we per 1 april van het terrein moeten vertrekken. Ik voelde machteloosheid en onrechtvaardigheid over deze ontruiming van ons parkje. Toen ik mijn chalet kocht heb ik gesprekken gevoerd met de eigenaar van het terrein en er werd me verzekerd dat we er, als het terrein eventueel verkocht zou worden, nog vijf jaar mochten blijven recreëren. Nu worden we afgescheept met een verhuisvergoeding van 1100 euro voor een enkelvoudig chalet. Dit bedrag dekt de kosten echter totaal niet. Statushouders gaan hier kennelijk voor en wij worden behandeld als derderangsburgers. Vorige week ontving ik onaangenaam bezoek van de afdeling handhaving. Dit voelde respectloos. Ze wilden mij ertoe bewegen om zo snel mogelijk te vertrekken. Als klap op de vuurpijl vroegen de mensen om mijn identiteitsbewijs. Terwijl ze me heel goed wisten te vinden. Bedenk eens dat mijn huisje uw huisje zou zijn. Door de brief die we ontvingen ziet ons vredige parkje er inmiddels heel anders uit.” Er volgde een luid applaus uit de zaal.

Jelis Doest sprak ook het publiek toe. “Ik ben het aanspreekpunt voor de klankbordgroep Voorthuizerstraat. Er heerst onrust over de ontsluiting van de Roosendaalseweg en de Voorthuizerstraat. Met dank aan het toerisme zijn we een welvarend. Kijk alleen maar naar de zes supermarkten die daardoor hier gevestigd zijn. Teveel van dit soort negatieve berichten zal ons dorp doen veranderen.”

Participatie
Toen een van de aanwezigen vroeg of er nog een participatieavond wordt gehouden waarin de bewoners van Krachtighuizen keuzes krijgen voorgeschoteld gaf wethouder Cornelissen aan: “Er wordt een klankbordgroep samengesteld en die gaat zorgen voor de participatie. Via hen gaan we communiceren met de buurtbewoners en de chaleteigenaren.” De aanwezige buurtbewoner was het hier niet mee eens. “U slaat een stap over. Dit is wanbeleid. U ben wettelijk verplicht een participatieavond te houden. Dus ik ga ervan uit dat hierna nog een avond wordt gehouden waarin we keuzes kunnen maken.” Cornelissen gaf aan: “Ik kan de keuzes niet voorleggen, domweg omdat die er niet zijn. De plek voor de huisvesting van Oekraïners is al bepaalt, dus dat is een gegeven. Nu beginnen we met de uitwerking van de plannen.”

Menselijke maat is zoek
Een van de getroffen recreanten gaf aan: “Er staat in uw presentatie heel mooi beschreven dat u voor Oekraïners humane opvang wil verzorgen, maar ik ben ook een mens. De menselijke maat is hier volledig zoek. Ons park is opgekocht door de Ontwikkelmaatschappij Vitale Vakantieparken. Het wordt leeg geveegd en driekwart miljoen euro van ons weg gegraaid. De inhumane manier zoals wij worden behandeld past niet bij Putten, niet bij de SGP.” De wethouder geeft aan dat het misschien een goed idee is om met de Ontwikkelmaatschappij Vitale Vakantieparken in gesprek te gaan. “We zijn ons ervan bewust dat er mensen door dit besluit worden geraakt.”

Onrechtmatig bestuur
“Naar ons belang wordt niet geluisterd. We verliezen allemaal ons chalet en krijgen een verhuisvergoeding van 1200 euro. We lijden een enorm verlies. Wordt er ook aan ons belang gedacht”, aldus een chaleteigenaar. Wethouder Cornelissen reageert: “De Ontwikkelmaatschappij Vitale Vakantieparken is een aparte rechtspersoon die contact heeft gehad met alle chaleteigenaren. We komen erop terug. Er moet nog veel worden uitgewerkt. We staan aan het begin van dit traject.” De chaleteigenaar reageert: “Hoezo begin? Dus wij moeten nu vertrekken zonder dat er een plan ligt. Is het niet een beetje te laat voor de mensen die er nu nog zitten en die gedwongen worden om weg te gaan. Dat is onrechtmatig bestuur. U houdt de verkeerde volgorde aan. U drukt er gewoon een besluit doorheen.”

Een van de aanwezigen bracht naar voren dat burgemeester Lambooij voorzitter is van Vitale Vakantieparken en noemde het belangenverstrengeling. “Welke rol speelt hier de burgemeester?” Volgens Cornelissen heeft dit niets met belangenverstrengeling te maken. “We hebben als gemeente verschillende taken en wegen meerdere belangen af.” Reacties uit de zaal maakten duidelijk dat de aanwezigen dit een onbevredigend antwoord vonden.

De avond werd afgesloten met een aantal concrete punten. Zo werd er genoteerd dat de wethouder samen met de Ontwikkelmaatschappij Vitale Vakantieparken kijkt naar de verhuisvergoeding die de chaleteigenaren is aangeboden. Ook wordt er een participatieplan gemaakt, omdat de aanwezigen aangaven niet tevreden te zijn met alleen de aanstelling van een klankbordgroep. En er wordt een verkeersplan gemaakt waarin ook het aspect veiligheid wordt meegenomen.