​Erepenning voor Gérard Hollanders

Gérard Hollanders ontving vanmiddag (maandag 28 juni ) de erepenning van de gemeente Putten uit handen van burgemeester Lambooij. 

Hollanders ontving dit eerbetoon vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de Puttense gemeenschap in het algemeen en voor het Puttens Historisch Genootschap (PHG) in het bijzonder.

Hollanders is medeoprichter van het PHG en heeft zich gedurende 33 jaar ononderbroken ingezet voor het behouden, vergroten en uitdragen van de kennis over de geschiedenis en het karakter van Putten.

In deze periode bekleedde hij diverse functies, waaronder die van secretaris en voorzitter. Hollanders stelde de Puttense historische canon op, schreef en werkte mee aan tal van publicaties, waarvan het Historisch Album Putten de meest recente is. In december 2020 nam hij afscheid als voorzitter van het PHG.



"Het is van belang dat ware verhalen verteld blijven worden. Vooral geschiedverhalen die berusten op feiten. In Putten draagt het Puttens Historisch Genootschap hier in belangrijke mate aan bij. De vele vrijwilligers van het PHG zorgen ervoor dat het verleden tot leven wordt gebracht."

Lambooij vervolgt: “Geschiedenis is voor de heer Hollanders als een puzzel. Hij zoekt net zolang naar de juiste stukjes totdat er iets moois ontstaat. Dat moois houdt hij niet voor zichzelf, maar deelt hij al vele jaren met anderen”, zo stelt burgemeester Lambooij. “Met levendige verhalen in de vorm van toespraken en publicaties heeft hij de rijke geschiedenis van Putten dichtbij de mensen weten te brengen.”

"Van 1987 heeft  u zich ononderbroken ingezet als vrijwilliger voor het Puttens Historisch Genootschap. En daarmee voor de Puttense gemeenschap. Gezien de tijdsduur en het aantal uren dat u actief bent geweest zou u, zondermeer, in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding. Maar u heeft door laten schemeren dit niet te willen. Om u toch een welverdiende blijk van waardering te geven, heeft het gemeentebestuur van Putten besloten u de erepenning van de gemeente Putten toe te kennen", aldus Lambooij.



Gérard Hollanders is heel blij met deze waardering en had dit niet aan zien komen. "Ik ben hier bijzonder blij mee. Blijer dan met een Koninklijke onderscheiding. Alles wat ik namelijk heb gedaan heeft betrekking op Putten."

De erepenning bestaat uit een sierspeld met een bijbehorende oorkonde. De speld verbeeldt een (eiken)boom met wortels, passend bij ‘Putten als bomendorp’.