Extra feestelijke voorstelling voor Ernst en Luim

​Toneelvereniging Ernst en Luim viert dit jaar haar 75-jarig jubileum met een extra feestelijke voorstelling. Er wordt nog een jubileumboekje samengesteld met veel oude foto’s en de leden zijn al een dagje met elkaar op stap geweest.

Op dit moment wordt er al druk gerepeteerd voor de voorstellingen die op de zaterdagen 2 en 9 maart gehouden worden in de theaterzaal van Theater Stroud

Janny (81) is het oudste en langste lid van de toneelvereniging. Ze is al 31 jaar lid en tevens erelid. Op de planken is Janny niet meer te vinden, wel is ze nog actief als souffleuse. “Ik heb tot vier jaar terug nog toneelgespeeld en nu dus alweer wat jaren bezig achter de schermen. Op de vraag wat de mooiste momenten zijn in de afgelopen jaren geeft Janny aan: “Het zijn allemaal mooie momenten. We zijn één grote familie. Het is met geen andere vereniging te vergelijken. Natuurlijk vond ik het ene stuk leuker om te spelen dan het andere. Maar ik ben al die jaren met veel plezier naar de repetitieavonden gekomen.”

Lies is al 25 jaar lid van Ernst en Luim. “Lang geleden speelde ik toneel op school en dat vond ik toen heel leuk. Maar ik durfde me niet aan te melden bij een echte toneelvereniging, daar was ik te verlegen voor. Toen zag ik een oproep en heb me aangemeld. Als je op het toneel staat kun je even alles achter je laten. Je maakt echt je hoofd helemaal leeg. We hebben zoveel leuke momenten meegemaakt. Je kunt met toneelspelen even helemaal buiten jezelf treden. Als ik voor een volle theaterzaal mezelf moet zijn dan durf ik dat niet, maar in mijn rol durf ik alles.”

Ook Marieke is al ruim 26 jaar lid van de toneelvereniging. Dit jaar is ook haar broer Joost even terug bij de vereniging om het jubileumjaar mee te beleven. “Onze moeder zat al bij het toneel en natuurlijk gingen we altijd naar haar voorstellingen kijken. Zo rolden Joost en ik er eigenlijk ook in. We hebben zelfs nog met zijn drieën op de planken gestaan.”

Overigens komen niet alle leden van Ernst en Luim uit Putten. Maja woont in Harderwijk maar ze komt iedere maandagavond, meestal op de fiets, voor de repetitie naar Putten. “Ik heb ook een aantal jaar bij toneelvereniging Horst en Telgt gespeeld, maar daar vond ik het minder leuk. Ernst en Luim voelt als een warm bad. Ik ga hier nooit meer weg.” Ook regisseur Tristan Boersma komt elke week uit Zwolle. Dit is zijn tweede seizoen bij Ernst en Luim. Tristan heeft achttien jaar toneel gespeeld en zocht een andere uitdaging. “Ik heb een opleiding gedaan en ben via facebook hier terecht gekomen. Ook regisseer ik nog een groep in Kampen. Het zijn twee totaal verschillende groepen, maar ik vind juist die diversiteit erg leuk. Het is een uitdaging om de juiste persoonlijkheden bij de rollen te zoeken. Mooi om te doen.”

Het bestaan van de toneelvereniging ging niet altijd over rozen. In 2007 hing het voortbestaan aan een zijden draadje. Nu heeft de vereniging veertien actieve leden. Dit jaar hebben Ellen en Janneke zich ook aangemeld bij de vereniging. Ellen had al een paar keer een voorstelling bijgewoond en hoorde van Lies dat ze wel mensen konden gebruiken. “Ik heb me aangemeld en voel me hier helemaal welkom.” Janneke heeft geen enkele ervaring met toneel, maar heeft wel het gevoel dat dit bij haar past. “Ik wilde graag iets voor mezelf doen en liep er al een tijdje over te denken. Toneelspelen helpt je om uit je schulp te komen. Ik ben best wel verlegen, maar ik zie iedereen hier gekke dingen doen. Ik heb er een goed gevoel bij.” Nieuwe leden, helpende handjes en sponsoren zijn overigens altijd welkom bij de vereniging.

De leescommissie kiest uiteindelijk welk stuk er gespeeld wordt. Hilde, Lies en Gert-Jan zaten dit jaar in de leescommissie en hebben gekozen voor het stuk ‘Er loopt een streepje door’. “We spelen altijd een klucht, omdat we vinden dat mensen hier komen om te lachen. Maar het is altijd verrassend hoe het publiek reageert. De ene avond gniffelt het publiek een beetje bij een grap en de volgende keer kan de hele zaal in een deuk liggen. Dat maakt iedere avond weer anders”, legt Lies uit. “Ik zag een rol voorbijkomen en vond het helemaal iets voor Maja. Maar zij bleek het helemaal niet leuk te vinden.” Maja vult aan: “Ik vond er niks aan. Maar door de overtuiging van Lies heb ik mijn schouders eronder gezet en ben erin gegroeid. Nu vind ik het helemaal leuk.”

De voorstellingen van Toneelvereniging Ernst en Luim worden op zaterdag 2 en 9 maart gehouden in de theaterzaal van Theater Stroud. Kijk voor meer informatie over de toneelvereniging op de website www.ernstenluimputten.nl.