Felle discussie over zonnepark Cleenhorsterweg

Na een pittige discussie heeft de gemeenteraad gisteravond (donderdag 12 oktober) besloten pas op de plaats te maken met betrekking tot de komst van een zonnepark aan de Cleenhorsterweg.

De fracties van Wij Putten en de VVD verweten de ChristenUnie dat ze honderdtachtig graden zijn gedraaid

Dat was naar aanleiding van de motie ‘2e kans Zonnepark Cleenhorsterweg’ die Erik van Hemel namens de ChristenUnie indiende. Van Hemel legde uit: “Inhoudelijk is de ChristenUnie voorstander van een zonnepark aan de Cleenhorsterweg. Echter, procedureel brengen we de gemeenteraad in een lastige situatie. We hebben ermee geworsteld, maar als ChristenUnie nemen we verantwoordelijkheid door het eerder genomen raadsbesluit te respecteren.” Van Hemel diende de motie in en geeft aan: “Het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen op het definitieve ontwerp doet geen recht aan het eerdere besluit van de gemeenteraad. Omwonenden zijn niet in de gelegenheid geweest om een zienswijze te geven en de initiatiefnemer van dit zonnepark, Zonnestroom Nederland, geeft aan dat ze van harte bereid zijn om de aanvraag op onderdelen aan te passen of uit te breiden. Een nieuwe procedure geeft de mogelijkheid om deze aanpassingen en uitbreidingen mee te nemen. Daarom verzoeken we het college om in gesprek te gaan met initiatiefnemer en te vragen of Zonnestroom het zonnepark Cleenhorsterweg met de aangegeven mogelijkheden tot uitbreiding en aanvulling in een aangepaste vorm opnieuw in procedure wil brengen.”

Van den Hoek van Wij Putten reageert: “De ChristenUnie was voor het zonnepark en is nu tegen het zonnepark. Is dit een escape van de ChristenUnie. Er ligt geen raadsbesluit, er ligt een nieuw voorstel. Wat is de reden om nu honderdtachtig graden te draaien.” Van Hemel geeft aan: “We nemen onze verantwoordelijkheid ten aanzien van de omwonenden en het eerder genomen besluit. Wij zijn inderdaad voor het zonnepark geweest en ik denk dat we met deze motie nog steeds een zonnepark kunnen bereiken. Als we met elkaar in gesprek gaan, vaart maken en met elkaar een stap terug doen kunnen we zoeken naar het juiste besluit en omwonenden de kans geven om te reageren.”

Van den Hoek vindt dat de ChristenUnie met deze motie de besluitvorming traineert. “De ChristenUnie had duurzaamheid altijd hoog in het vaandel staan, maar die vaandel hangt nu halfstok. De ChristenUnie toont geen rechte rug.”

Ook Heinen van de VVD geeft aan erg verbaasd te zijn. “Ik heb vandaag diverse moties voorbij zien komen. Dit lijkt op een escape van de ChristenUnie om ergens onderuit te komen. Volgens mij is dit er door uw coalitiegenoten doorgedrukt. Er wordt gedraaid en de ChristenUnie kan hier dus min of meer mee weg komen. Zo hoor ik dat en ik vind dat geen mooie gang van zaken. In de commissie ging de ChristenUnie nog mee met het voorstel en nu, een week later, trekt ze zich terug. Wat is er gebeurd. Wat is er gedeald en gewheeld.”

Van Ooijen (ChristenUnie) mengt zich in het debat. “We voeren op een zuivere manier een debat en ik werp het verre van mij dat er nu wordt gesuggereerd dat de ChristenUnie dealtjes sluit. Dat we nu anders over een zonnepark aan de Cleenhorsterweg denken, laat alleen maar zien dat we nadenken over onze besluiten. Het kan best dat we in de commissie iets anders zeggen dan nu. We hebben alle afwegingen naast elkaar gezet en er is geen enkele deal gesloten.”

Luitjes van Wij Putten haakt hierop in: “De ChristenUnie was ooit het boegbeeld van de verduurzaming. Dit is het laatste duurzame project wat we nog hebben en dan komen ze met de mededeling dat ze aan de ontwikkelaar willen vragen om opnieuw te beginnen met de procedure. De ChristenUnie brengt zichzelf hiermee in een positie die eigenlijk niemand meer begrijpt.”

Koornneef van Gemeentebelangen geeft aan: “Wij hebben al eerder besloten niet aan een zonnepark aan de Cleenhorsterweg mee te willen werken. Er is geen nieuwe informatie en wij kunnen ons vinden in de motie van de ChristenUnie.  Hiermee zetten we de omwonenden niet buiten spel en kunnen een nieuw besluit nemen nadat de burgerparticipatie heeft plaatsgevonden. Dan kan iedere partij een besluit nemen op basis van wat er dan ligt. Het is naar de aanvrager ook zuiverder als we nu een besluit nemen. Dan kan Zonnestroom Nederland, als ze dat wil, in beroep gaan of naar de Raad van State. Op dit moment kunnen zij helemaal niets.”

De SGP en de het CDA stemmen ook in met het collegevoorstel om de verklaring van geen bedenkingen te weigeren en ook de motie van de ChristenUnie wordt aangenomen door alle coalitiepartijen. Wij Putten en de VVD stemmen tegen het collegevoorstel en de motie.