Fiets (of sponsor) mee tegen Diabetes 1 bij kinderen

Door Harry Schipper – Met een sportieve, een recreatieve en een mountainbike-fietstocht op zaterdagochtend 4 september – én met Harderwijk als start- en eindpunt - wil de Stichting Fiets tegen Diabetes geld bijeenbrengen om een kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen voor kinderen en jongeren met diabetes.

“Met een kunstmatige alvleesklier kunnen kinderen en jongeren met Diabetes type 1 straks nét zo’n zorgeloos leven leiden als hun leeftijdsgenoten zonder ‘suikerziekte’

Door mee te fietsen of een fietsteam te sponsoren draag je bij aan de ontwikkeling ervan,” legt Amber Nieuwkamp uit.

Het Amersfoortse bestuurslid van de stichting vertelt enthousiast dat de kunstmatige alvleesklier nu al een feit is. “Het is in feite een apparaatje dat 24 uur per dag de bloedsuikerspiegel controleert én bijstuurt door direct en volledig automatisch insuline of glucagon toe te dienen als dat nodig is. Het apparaat is in Nederland bedacht en ontwikkeld. Het wordt op dit moment door zo’n dertig volwassenen getest”.

Amber heeft zelf een jongere zus die Diabetes 1 heeft. Ze beseft maar al te goed hoe enorm veel zo’n kunstmatige alvleesklier de levenskwaliteit van haar zus en haar lotgenoten kan verbeteren. “Nu gebruiken de meeste diabetici een metertje dat de bloedsuikerspiegel in de gaten houdt. Zodra het niveau te hoog is, moet je jezelf injecteren met insuline. Anders richt dat tekort blijvende schade aan je bloedvaten, nieren en ogen aan. En heb je te weinig suiker in je bloed, dan moet je juist snel iets met suiker erin te eten of te drinken. Anders kun je in coma raken. Mensen met diabetes, ook jongeren of kinderen, moeten aar dus voortdurend alert op zijn”.

De kunstmatige alvleesklier is uitgevonden door Robin Koops, zelf ook ‘suikerpatiënt’. Hij baalde ervan dat hij voortdurend moest opletten wat zijn bloedsuikerwaarde was en vervolgens ook nog moest ‘bij-prikken’. Het apparaat neemt die beide taken nu over. “Wat het nieuw en meteen uniek maakt”, vertelt Amber, “is dat het met de afgifte van glucagon ook kan bijsturen als iemand ‘te laag zit’.

Ze legt uit dat het apparaat nu dus wel al bestaat, maar nu nog te groot is om door kinderen en jongeren te worden gebruikt. Om een kleiner model te ontwikkelen is nog zeker zo’n 50.000 euro nodig. Met de voorgaande twee edities van ‘Fiets tegen Diabetes’ is al bijna de helft van dat bedrag bijeen gebracht. Door alleen of – beter nog – met een team deel te nemen sponsor je die ontwikkeling. Deelnemers aan het fietsevenement kunnen zich inschrijven voor een drietal fietstochten (sportief, recreatief of mountainbike).

Wie niet kan op 4 september mag zelf ook een actie organiseren om geld in te zamelen . Alle info daarover en hoe deelnemers te sponsoren, of zelf in te schrijven als individu, of als team, voor staat op de website www.fietstegendiabetes.nl.

Start- en eindpunt is op het terrein van opleidingscentrum Landstede aan de Mecklenburglaan, dus het voormalige kazerneterrein Kranenburg-Noord waar ook het azc staat. De sportievelingen starten tussen 08.15 en 10.00 uur, de recreatieve fietsers tussen 10.00 en 11.00 uur en de mountainbikers tussen 09.15 en 10.00 uur.