​Flexibel wonen (column)

Graag wil ik de perikelen rondom de voorgestelde lokaties flexwonen ook nog eens een keer van de andere kant belichten. En wel van de kant van de woningzoekenden en de samenleving.

Wie zijn dan die woningzoekenden?

In het voorstel staat: ‘behoefte aan flexwonen bij starters, uitstroom maatschappelijke opvang en/of andere zorginstellingen, relatieverbrekingen, huisuitzettingen, gedwongen woningverkoop en overige spoedzoekers’

In de laatste commissie samenleving is het voorstel op tafel gekomen om de regeling voor peuteropvang in uren te versoepelen. De SGP heeft naar voren gebracht dat het belangrijk is dat kinderen met een achterstand zoveel mogelijk in aanraking komen met kinderen die dat niet hebben. Kinderen leren op die leeftijd veel van elkaar.

Nu zult u zeggen, wat heeft dat met dit onderwerp te maken? Ik heb het idee dat met de komst van flexwoningen een buurt bang is voor allerlei soorten van overlast. Volgens mij hoeft dat niet zo te zijn. Voor de ‘zwakkeren’ in de samenleving is het juist belangrijk dat ze zich op kunnen trekken aan de ‘sterkeren’ in de samenleving. Dat geldt voor peuters maar ook voor de ‘zwakkeren’. En zelfs kan het andersom werken. Volgens mij kan het juist, met de goede kaders, een verrijking zijn voor een buurt.

Ik moest onwillekeurig denken aan een uitspraak van een dominee uit een ander land in verband met de geloofsvervolging van een bevolkingsgroep eeuwen geleden. Deze dominee wilde daar alsnog zijn excuses voor aanbieden. Mij is bijgebleven dat hij zei: ‘wanneer we de deur op slot doen voor iemand anders, sluiten we onszelf op’.

Laten we als Puttenaren ervoor waken dat we de deur op slot doen voor de zwakkeren in de samenleving.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Kees de Goffau, raadslid van de SGP. Reageren? Stuur een email naar [email protected].