​Gedwongen opvang asielzoekers (column)

Met dank aan de landelijke VVD hebben we nu de spreidingswet voor asielzoekers. Door de spreidingswet moet Putten voor 1 november 2024 nog 152 plekken vinden voor asielzoekers. 

Als het landelijk beleid niet wijzigt, loopt dit aantal op tot 200 in 2026

Daar bovenop komt de opvang van 149 Oekraïense ontheemden en gaat Putten in de eerste helft van 2024 nog 26 statushouders (asielzoekers die in Nederland mogen blijven) huisvesten.
 
De gemeente Putten moet voldoende opvangplekken regelen. Weigert de gemeente Putten dit, dan gaat minister Yeşilgöz (VVD) op kosten van de gemeente Putten zelf plekken zoals vakantieparken en huurhuizen aanwijzen. De lokale VVD doet ondertussen net of hun neus bloedt en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor het landelijke VVD-beleid. Ze laten nu al luidkeels weten niets te zien in de opvang van Oekraïners op een vakantiepark en volledig tegen te zijn. Dit zonder eerst de reactie af te wachten van het college en te vragen wat de feiten zijn. Bizar, omdat de landelijke VVD zelf deze wet heeft gemaakt waardoor Putten onder dwang heel veel mensen moet gaan huisvesten.

Putten vangt op dit moment 133 Oekraïense ontheemden op en gaat 26 statushouders (asielzoekers die in Nederland mogen blijven) huisvesten. De verplichte opvang van 152 asielzoekers komt hier nog bovenop. Ondertussen zijn de wachtlijsten voor een sociale huurwoning ellenlang. Putten staat komend jaar voor een flinke uitdaging om voldoende huisvesting te vinden voor iedereen.
 
Gemeentebelangen Putten wil dat er dan ook voor de eigen Puttense bevolking wordt gebouwd. Ook voor die Puttenaren die noodgedwongen moesten verhuizen en naar Putten terug willen. En als we wettelijk verplicht zijn om tijdelijk de huisvesting van andere bevolkingsgroepen te accepteren, dan stellen wij voor dit te doen door noodwoningen neer te zetten of tijdelijk een vakantiepark te huren. Zo blijven reguliere woningen zoveel mogelijk beschikbaar voor onze eigen Puttense bevolking, die soms al meer dan 10 jaar op een wachtlijst staan.

Gemeentebelangen Putten schrijft met enige regelmaat een column voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Henk Koornneef, raadslid Gemeentebelangen Putten