Geld voor stoppende veehouders

De coalitiepartijen Gemeentebelangen Putten, CU, SGP en CDA hebben in januari 2024 geld vrijgemaakt voor het Puttense landelijk gebied.

Koornneef van Gemeentebelangen stelt aanvullende vragen aan het college

“Onderdeel van het voorstel zijn de maatregelen om stikstof te beperken. Dat is goed voor de boeren die hun bedrijf voort willen zetten, maar ook voor de natuur. Daarnaast ontstaat hierdoor stikstofruimte voor bijvoorbeeld de woningbouw”, legt raadslid Koornneef van Gemeentebelangen uit. “De gemeente heeft daarna nog een brief gehad van minister Van der Wal. Het demissionaire kabinet stelt geld beschikbaar als bijdrage in de kosten die de gemeente eventueel maakt om bijvoorbeeld de bestemming van het boerenerf te veranderen en de omgevingsvergunning te wijzigen of in te trekken.  De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) benadrukt dat gemeenten voor hun inspanningen meer geld kwijt zijn dan de leges opbrengen en daarom ontvangen gemeenten extra geld van het Rijk. Per boer die vrijwillig stopt, ontvangt de gemeente Putten 27.000 euro. Gemeenten kunnen het geld gebruiken om meer menskracht in te zetten voor de begeleiding van stoppende boeren.”
 
Gemeenten hoeven het geld niet aan te vragen en achteraf evenmin te verantwoorden waar ze het aan hebben besteed. Het bedrag stroomt vanaf mei in twee delen automatisch in de gemeentekas. En dat is 7.000 euro per veehouderij waarvoor uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een subsidiebeschikking afgeeft en nog eens 20.000 euro nadat de betrokken veehouder definitief zijn handtekening heeft gezet.

Koornneef vervolgt: “Nu hebben wij gehoord dat de gemeenten Ede en Barneveld deze extra bijdrage gebruiken om de boer die vrijwillig stopt met zijn bedrijf in het kader van de stikstofmaateregelen, een korting geeft op de leges die betaald moeten worden voor een nieuwe activiteit. Wat een extra steuntje in de rug is van de stoppende boer en uiteindelijk ook goed is voor de natuur. We hopen dat het Puttense college met een voorstel komt voor een vergelijkbare regeling en daarom hebben we enkele schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Zo willen we van het college weten of er al bekend hoeveel geld de gemeente Putten ontvangt en of het college ook overweegt met een voorstel te komen om korting op de leges te geven.”