Gemeente gaat verwaarloosde voertuigen verwijderen

Binnenkort kunnen inwoners een sticker aantreffen op oude, afgedankte (motor)voertuigen. De handhavers van de gemeente zijn dan langs geweest en hebben de fiets, auto of een ander (motor)voertuig aangetroffen op een openbare (parkeer)plek. 

De handhavers hebben het voertuig in een dusdanige verwaarloosde staat aangetroffen, dat het als een wrak mag worden aangemerkt

Ze hebben deze sticker opgeplakt en geven daarmee aan dat het voertuig binnenkort wordt verwijderd.

Dit kunnen ze doen op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 5.5, lid 1, waarin staat: ‘‘Het is verboden een voertuig dat rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in kennelijke verwaarloosde toestand verkeert op de weg te hebben”.

Schone omgeving
De gemeente hoopt natuurlijk dat deze actie niet nodig is. Een oud voertuig kunnen eigenaren natuurlijk zelf naar een kringloopbedrijf of een oud ijzer- of schroothandelaar brengen. Daarmee houdt men de omgeving schoon.

Wanneer is een fiets, auto of (motor)voertuig een wrak?
Een (motor)voertuig is een wrak als er niet meer mee gereden kan worden. Bijvoorbeeld als een voertuig geen stuur of zadel meer heeft, geen of kromme wielen, een verroest of verbogen frame (fiets). Of als een motorvoertuig rijtechnisch in onvoldoende staat verkeerd.

Een sticker, en nu?
Staat het gelabelde voertuig na twee weken nog op de openbare plek? Dan verwijdert de gemeente na deze twee weken het wrak en slaat dit daarna nog maximaal negen weken op. Als inwoners na negen weken nog geen actie hebben ondernomen, laat de gemeente het wrak vernietigen en krijgt de eigenaar een factuur voor de gemaakte kosten.

Melding
Inwoners die een langere tijd een (verwaarloosd) voertuig langs de weg of op een openbare (parkeer)plek zien staan kunnen hier een melding van maken via telefoonnummer 0341-359611, via de website www.putten.nl/melding of door een WhatsApp bericht te sturen naar 06-2030 6284. De handhavers beoordelen of het gaat om een wrak. Onderneem nooit zelf actie.

Foto: Pixabay