Gemeente Putten handhaaft de regels strikt

De gemeente Putten staat een strikte handhaving van de coronaregels voor. “Dat blijft hoogst noodzakelijk”, zo geeft burgemeester Lambooij aan. “Nog geen drie weken geleden gold Putten als een top tien gemeente qua het aantal coronabesmettingen." 

'Het gaat nu iets beter maar wij scoren nog altijd slechter dan veel van onze buurgemeenten'

Dat is ook de reden waarom Putten zich strikt aan de coronaregels houdt. Dit betekent onder meer dat de gemeente afgelopen weekeinde géén toestemming heeft gegeven om een koek en zopie tent te exploiteren bij de ijsbaan van Pieper. “Ik snap heel goed dat dit vragen oproept. Het is fijn als je tussen het schaatsen door even iets warms kunt halen”, aldus Lambooij. Toch stond de gemeente dit niet toe. “Daar waar je bij het schaatsen zelf goed afstand van elkaar kunt houden, leidt een koek en zopie tent onvermijdelijk tot een samenscholing van mensen. Dan wordt het al snel een evenement. Hoe goed je ook uitkijkt, dat is bijna niet te voorkomen.”
 
De burgemeester begrijpt dat de regels ingewikkeld zijn. “Reguliere horecazaken mogen een to-go functie hebben. Kantines van ijsbanen moeten gesloten blijven. Daarnaast is landelijk vastgelegd dat de gemeenten mogen bepalen of tijdelijke koek en zopie tenten zijn toegestaan. Wij hebben besloten om dat niet te doen.” De woordvoerder van de gemeente vult aan: “Stel, je hebt een horecazaak die al sinds half oktober dichtzit en ziet overal koek en zopietentjes verschijnen. Dan is dat extra zuur.”
 
Markt
Ingewikkeld zijn ook de regels rond de markt. Eerder al besloot de gemeente om de markt over twee locaties te verdelen. Dit om de toeloop te spreiden. Daarnaast staat de gemeente, gelet op de voorschriften van de rijksoverheid, alléén kramen met etenswaren toe op de beide marktlocaties. Dus bijvoorbeeld geen bloemenkraam. Lambooij geeft aan: “Hoe jammer het ook is maar een bezoek aan de markt is in deze tijd geen uitje. Net als bij de winkels maken wij hier het onderscheid tussen essentieel en niet essentieel. Je gaat alleen naar de markt als het echt nodig is. Dat is strikt maar tegelijkertijd ook heel duidelijk.” Dit alles laat onverlet dat Lambooij zeer meeleeft met de ondernemers in Putten. “De horeca zit al vanaf oktober dicht. De niet essentiële winkels vanaf december. Dat heeft een enorme impact. Dat besef ik mij terdege.”
 
Lambooij onderkent verder dat iedereen corona moe is en snakt naar verruiming. De gemeente ontving de afgelopen maanden ruim 250 verzoeken van inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties om, in afwijking van de regels,  toch een activiteit te mogen organiseren. “Wij bekijken ieder verzoek nauwgezet. Een enkele keer konden wij mensen iets tegemoet komen, maar in de meeste gevallen lieten de coronaregels dat niet toe. Daarbij leidt iedere verruiming weer tot een nieuwe stroom aan verzoeken. Ook om die reden zijn wij strikt en daarmee duidelijk. Maar laat er geen enkel misverstand over bestaan. Ook ik hoop dat wij snel weer wat meer mogen met elkaar.”