Gemeente ontvangt certificaat 'Dementievriendelijk gemeente'

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de representatieve hal van het gemeentehuis ontving wethouder Jim van den Hoorn vanmiddag uit handen van de heer Van Berkum het certificaat ‘Dementievriendelijke gemeente’.

De wethouder legt uit waarom de gemeente aan de slag is gegaan om een dementievriendelijke gemeente te worden

“Dementie is hard op weg om volksziekte nummer één te worden. Namelijk één op de vijf personen krijgt dementie. In Putten zijn op dit moment 460 mensen getroffen door deze ziekte. Dit zal naar verwachting stijgen tot 990 personen in 2050. Daarom zet de Gemeente Putten zich in voor mensen met dementie. Zodat deze mensen in staat zijn om langer mee te doen in de samenleving”, aldus wethouder Van den Hoorn. “Algemene voorzieningen dragen bij aan een meer inclusieve samenleving. Ze zijn laagdrempelig, toegankelijk en voor iedereen beschikbaar. Daarom hebben we in ons meerjarenplan 2023-2027 beschreven dat we de algemene voorzieningen beter gaan neerzetten. Een van deze voorzieningen is een voorziening voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In de inclusieagenda ‘Putten voor iedereen’ werd in 2020 al aangegeven dat Putten een dementievriendelijke gemeente wil zijn. Dat kan alleen als de groep mensen met (beginnende) dementie en hun behoeften in beeld zijn. Daar hebben we in 2022 onderzoek naar kunnen doen. Hieruit kwam naar voren dat het aanbieden van zinvolle dagactiviteiten een belangrijke manier is om mensen met dementie te helpen. Om dit te bereiken moet de gemeente samenwerken met andere maatschappelijke partijen om onder andere ontmoetingsmogelijkheden en betekenisvolle dagactiviteiten dichtbij huis te organiseren. Putten voor Elkaar heeft de opdracht op zich genomen om een plan van aanpak op te zetten, uit te voeren en verder vorm te geven. Vanuit deze opdracht heeft Putten voor Elkaar de werkgroep dementie opgericht. In 2023 werd het Alzheimer Trefpunt opgericht en is het Geheugensteunpunt in ’t Hart van Putten van start gegaan.”
 
Van den Hoorn vervolgt: “Begin dit jaar heeft Alzheimer Nederland het verzoek neergelegd bij de gemeente om een dementiescan uit te voeren om te kijken in hoeverre we als gemeente al dementievriendelijk zijn. En met trots kan ik vertellen dat de gemeente Putten heeft voldaan aan het aantal gestelde criteria waardoor we nu het certificaat in ontvangst kunnen nemen. En dat certificaat willen we ook graag behouden. Hiervoor zullen we nog meer stappen zetten. Denk aan de ondersteuningsmogelijkheden voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in hun thuissituatie en het organiseren van laagdrempelige ontmoetingsplekken. Wij gaan ons hiervoor inzetten!”
 
Adri Benschop van Alzheimer Nederland, afdeling Noordwest Veluwe gaf aan: “Mensen met dementie zijn meer dan hun ziekte. Het zijn mensen die gewoon mee willen en kunnen doen. En vergeet niet wie ze waren. We moeten mensen met dementie en hun mantelzorgers mee laten doen aan de samenleving zonder betutteling en daarvoor moeten voorzieningen worden getroffen. Daar zetten wij ons graag voor in. De gemeente Putten heeft veel activiteiten voor alle inwoners en ook voor mensen met dementie. Er gebeurt hier opvallend veel. Een certificaat ‘dementievriendelijk gemeente’ krijg je niet zomaar. Dat moet je echt verdienen. Is daarmee alles in orde? Tijdens het Alzheimer Trefpunt hebben we erover gesproken en over het algemeen zijn de mensen positief over de gemeente Putten. Wel werd er 1 kanttekening gemaakt. De gemeente moet meer doen aan de bestrating dat is echt wel een aandachtspunt."

Hans van Berkum overhandigde het certificaat aan wethouder Van den Hoorn met de woorden: “De gemeente Putten draagt zorg voor de dementerende burgers. Mensen met dementie willen graag meedoen in de maatschappij. Samen kom je verder. ” Adri van Bensschop overhandigde vervolgens nog een vlag namens Alzheimer Nederland.

Hans van Berkum overhandigt het certificaat namens Alzheimer Nederland aan wethouder Van den Hoorn. (Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer)