Gemeente Putten bespaart ruim 52000 euro op uitkeringen

De sociale recherche heeft in 2020 zevenentwintig onderzoeken afgerond voor de gemeente Putten en dat heeft een besparingsbedrag opgeleverd van ruim 52000 euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2020

Het werk van de sociale recherche zorgt voor een besparing op uitkeringen. Het jaarverslag 2020 geeft een beeld van de werkzaamheden van de sociale recherche binnen de gemeente Putten.

Het fraude bedrag voor 2020 voor de gemeente Putten bedraagt 92616 euro. Dit bedrag geeft aan welke bedragen de gemeente daadwerkelijk terug kan vorderen als gevolg van de door de sociale recherche ingestelde onderzoeken. Zowel het besparingsbedrag van 52404 euro als het fraudebedrag  92.616 euro is hoger dan in 2019. Toen was het fraudebedrag nog 9638 euro en het besparingsbedrag bedroeg toen 14880 euro. De hogere besparingsbedragen zijn vooral het gevolg van een paar grote zaken die in 2020 werden afgerond waar veel geld mee gemoeid was.

Deze bedragen kunnen echter per jaar verschillen doordat het deels van toeval afhankelijk is of onderzoek naar vermeende fraude inderdaad fraude aan het licht brengt.

De sociale recherche voert voor de gemeente de handhaving van de participatiewet uit. Dit houdt in dat de sociale recherche ingeschakeld kan worden gedurende het gehele uitkeringstraject. De sociale recherche voert onderzoeken uit naar (vermeende) fraude op verzoek van de consulenten van de gemeente. Ook kan zij zelfstandig signalen aandragen of adviezen geven.

De sociale recherche maakt onderdeel uit van het team vergunningen, toezicht en handhaving van de gemeente Nunspeet. Sinds 1 januari 2018 voert de sociale recherche haar werkzaamheden uit voor de gemeenten Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

Foto: Pixabay