Gemeente Putten sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Onlangs tekenden burgemeester Lambooij van Putten, burgemeester Burmanje van Ermelo en burgemeester Van Schaik van Harderwijk een samenwerkingsovereenkomst met Meld Misdaad Anoniem (M.).

Anonieme meldingen, die relevant zijn voor de gemeente, komen hierdoor niet alleen bij de politie binnen maar ook bij de betreffende gemeente 

Zo kan, wanneer nodig, meteen actie worden ondernomen. De meldingen blijven natuurlijk anoniem. Meer dan 200 gemeenten zijn ondertussen aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem.

Niet pluis
Vroegtijdig en gezamenlijk optreden helpt bij de aanpak van criminaliteit in het algemeen en ondermijnende criminaliteit in het bijzonder. Criminele activiteiten en ondermijning zijn meestal niet direct zichtbaar. Toch kan het zijn dat bepaalde zaken opvallen, en inwoners dingen zien waarvan ze haarfijn aanvoelen ‘dit is niet pluis’. Deze signalen leveren voor de politie, de opsporingsdiensten en de gemeente vaak waardevolle informatie.

Ondermijning
Criminelen maken steeds vaker gebruik van diensten in de bovenwereld om illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Normen kunnen vervagen en het gevoel van leefbaarheid en veiligheid neemt af. Dit wordt ook wel ondermijning genoemd. De meldingen bij M. kunnen een grote bijdrage leveren in de bestrijding van ondermijning.

Veiligheid
“Insteek voor onze deelname is met name het verbeteren van onze informatiepositie, om zo een beter beeld te krijgen van wat er speelt. Stellen wij de juiste prioriteiten of zien we bijvoorbeeld dingen over het hoofd. Dat kunnen zaken zijn die wij eventueel kunnen bijstellen aan de hand van de inzichten uit de meldingen”, zegt burgemeester Lambooij.

Inwoners kunnen meehelpen de gemeente veiliger te maken en criminelen te stoppen door signalen van criminele activiteiten te melden. Het melden bij de politie kan in sommige gevallen een drempel zijn, bijvoorbeeld wanneer mensen een dader kennen of bang zijn voor intimidatie. Melden bij M. biedt dan de oplossing. Meld Misdaad Anoniem is geen onderdeel van de politie en is volledig onafhankelijk. Informatie of een criminele activiteit kan worden gemeld met de garantie dat de melder anoniem blijft. M. geeft alleen de melding door aan de gemeente, politie of andere veiligheids- en opsporingspartners.

Ziet u zaken die niet kloppen?
Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast is het 24 uur zeven dagen per week mogelijk om iets te melden via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden. Bij de politie melden kan via 0900 8844.