Gemeente wil deelnemen aan het experiment 'centraal tellen'

​Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om deel te nemen aan het experiment ‘centraal tellen’ bij de verkiezingen die op woensdag 17 maart 2021 worden gehouden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organiseert, ook bij de komende verkiezingen voor de leden van de Tweede kamer, het experiment ‘centraal tellen’.

In de experimenteergemeenten tellen de leden van de stembureaus, na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur, de stembiljetten alleen op partijniveau. Op basis daarvan kan op de avond van de stemming voor elke gemeente een voorlopige uitslag worden bepaald. De volgende dag, donderdag 18 maart, worden op een centrale locatie de stemmen geteld op kandidaat niveau.

Hiermee beoogt het ministerie het proces van de verkiezingsuitslagen te verbeteren. Het telproces wordt betrouwbaarder en transparanter, omdat het tellen op de centrale locatie met betere voorzieningen en zonder tijdsdruk gebeurd. De tellers zijn fit en er wordt onder toezicht gewerkt. Hierdoor gaat het tellen efficiënter en worden er minder fouten gemaakt.

“De ervaringen van de gemeente Putten bij de voorgaande verkiezingen zijn positief”, meldt het college in haar voorstel aan de gemeenteraad. “Er is minder risico op hertellingen en de stembureauleden worden minder belast doordat zij eerder klaar zijn met tellen.”

Aan dit experiment kunnen maximaal 75 gemeenten meedoen. Mochten er meer dan 75 gemeenten belangstelling hebben, dan krijgen gemeenten die al eerder hebben meegedaan voorrang boven gemeenten die voor het eerst mee willen doen. De gemeente Putten heeft bij de verkiezingen in 2018 (Gemeenteraad) en 2019 (Provinciale Staten en Waterschap) ook meegedaan. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 heeft Putten niet meegedaan.