Gemeentebelangen wil carbidschieten en vreugdevuren gewoon op oudejaarsdag

Omdat oudejaarsdag dit jaar op zondag valt is het carbidschieten en het houden van vreugdevuren niet toegestaan tijdens de jaarwisseling. Inwoners kunnen wel toestemming vragen voor carbidschieten en het houden van een vreugdevuur op zaterdag 30 december.

Henk Koornneef van Gemeentebelangen heeft vragen aan het college gesteld over dit verbod op oudejaarsdag 

“Op de gemeentepagina staat over carbidschieten en vreugdevuren tijdens de jaarwisseling dat dit jaar het carbidschieten en het houden van vreugdevuren (met toestemming) buiten de bebouwde kom op zaterdag 30 december in plaats van zondag 31 december wordt toegestaan”, legt Koornneef uit. “In 2017 viel oudejaarsdag ook op een zondag en ik heb de indruk dat carbidschieten en het houden van vreugdevuren (met toestemming) in dat jaar op zondag 31 december gewoon was toegestaan.”
 
Koornneef vervolgt: “In het door de gemeenteraad vastgestelde coalitieakkoord staat niets over het aanscherpen van de regels ten aanzien van de zondagsrust. Wat ons betreft blijven de openingstijden in de ‘Verordening winkeltijden’ en de mogelijkheid voor evenementen op zondag ongewijzigd.

Deze mededeling op de gemeentepagina roept bij de fractie van Gemeentebelangen Putten wel een aantal vragen op. "Zo willen wij van het college weten op grond van welke wet of regelgeving dit besluit is genomen. Ook willen we weten of er tussen 2017 en 2023 een beleidswijziging heeft plaatsgevonden waardoor nu het carbidschieten en het houden van vreugdevuren is verplaatst van de zondag naar de zaterdag”, aldus Koornneef. “Als er geen expliciet besluit of wettelijk voorschrift vragen we tevens of het college dit bericht dan gaat rectificeren. Zodat carbidschieten en het houden van vreugdevuren tijdens de jaarwisseling (ook) op zondag 31 december zijn toegestaan.”
 
Gemeentebelangen vraagt een mondelinge of schriftelijke beantwoording van het college van burgemeester en wethouders voor de raadsvergadering van donderdag 21 december 2023.