Gemeentebelangen wil het geld op de begroting inzetten voor de inwoners

​Hoogendijk, fractievoorzitter van Gemeentebelangen wil graag het geld op de begroting inzetten voor de inwoners van Putten.  

Dat gaf Hoogendijk gisteren aan tijdens de behandeling van de begroting 2024-2027

“In de begroting lezen we dat we de afgelopen jaren veel geld hebben gespaard en gezien onze verplichtingen naar onze inwoners toe veel taken onvoldoende hebben opgepakt”, aldus Hoogendijk. “Geld op de bank dus waar de inwoners niets aan hebben. We gaan dit geld niet teruggeven maar uitgeven. De gemeenteraad heeft in het coalitieakkoord vastgesteld waaraan dit geld voor deze periode wordt uitgegeven. In deze begroting wordt dat verder uitgewerkt. Zo gaan we woningen bouwen in Halvinkhuizen, bezig met de herontwikkeling van de Ambachtstraat en de aanleg van een ontsluitingsweg. Ook gaan we investeren in huisvesting van onze scholen en een sporthal bouwen. Zomaar een aantal onderwerpen waar we nu volop kunnen inzetten.”

Hoogendijk vervolgt: “Na jaren praten en geen besluiten nemen gaat deze gemeenteraad nog dit jaar voor Halvinkhuizen het bestemmingsplan vast stellen. Zodra dit plan door de raad is vastgesteld kan er gebouwd worden. De grondeigenaren roep ik dan nu al op om de bouwplannen verder voor te bereiden en ervoor te zorgen dat hierover een collegebesluit genomen kan worden. Niet wachten dus, bouwen!”

”We gaan meer woningen bouwen, dat betekent ook dat we meer aan beheer binnen de openbare ruimte gaan doen. Beheer en onderhoud binnen de openbare ruimte, nieuwe straatverlichting, ook zo’n onderwerp waar nu meer aandacht voor is.”
 
“Toch is er iets bijzonders aan de hand. Het voeren van een degelijk financieel beleid is nu niet wenselijk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft kritiek op de financiële plannen van het demissionaire kabinet en geeft zelfs het advies om de te verwachten bezuinigingen vanuit Den Haag nu niet door te berekenen. Is dit ongehoorzaam zijn aan Den Haag? Volgens mij niet, maar wel een heel sterk signaal aan Den Haag dat het afgelopen moet zijn. Anders weten we nu al dat gemeenten hun werk in 2026 niet meer goed kunnen doen. Waar zijn ze in Den Haag mee bezig? Dat vraag ik mij al een tijdje af. Steeds meer taken kwamen en komen bij de gemeenten te liggen, zonder dat Den Haag centen aan de gemeenten wil geven. Een verkapte bezuiniging voor de gemeenten dus. We betalen toch met elkaar ons belastinggeld hiervoor aan Den Haag? Die zegt vervolgens bedankt, zet vervolgens dit geld in voor andere doeleinden en de gemeenten moeten deze taken maar oppakken zonder dat er geld hiervoor is.  Ik kan me dan ook vinden in het standpunt om deze begroting voor 2024-2025 gedekt te maken en voor 2026-2027 dit dan ook maar even niet te doen.”

Verder riep Hoogendijk het college op om de openingstijden van het afvalbrengstation te verruimen en eens te bekijken welke mogelijkheden er zijn om, als gemeente, aan te bieden om voortaan het groen en blad op te halen.
 
“We willen dat Putten een aantrekkelijke gemeente is om te recreëren maar ook om te bezoeken. Dan heb je wel een attractiever centrum nodig waar ook de horeca een mooie plek in heeft. Daar wordt aan gewerkt en we zijn blij dat het centrumplan dadelijk tot uitvoering komt. Een centrumcoördinator gaat samen met alle partijen bekijken hoe we de activiteiten binnen het centrum kunnen verbeteren, niet alleen voor onze inwoners maar ook voor de recreant en dagjesmensen. Wat ons betreft hoeft men voor reuring niet meer naar Ermelo of Harderwijk te gaan. Wij krijgen een centrum waar genoeg te doen is. We zijn zeer tevreden dat we zien dat de meeste winkeliers en ondernemers ook aanhaken bij deze positieve ontwikkeling. Tegelijkertijd zien we ook wel een paar achterblijvers. We hopen dat zij uiteindelijk ook aanhaken want de gemeente kan wel voorwaarden blijven scheppen, maar uiteindelijk zijn we in Putten ook van hen afhankelijk”, vindt Hoogendijk.
 
Gemeentebelangen Putten kan dan ook instemmen met het vaststellen van deze begroting. “We zijn erg benieuwd waarop de stemmers, de inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden dadelijk gaat kiezen en welke politieke partijen dadelijk aan zet zijn om een regering te vormen. Kies met verstand zou ik willen zeggen en hopelijk wordt besloten om de gemeenten ook financieel te steunen in de belangrijke taken die zij voor haar inwoners gaan uitvoeren”, besluit Hoogendijk.