Gemeenteraad Putten stemt twee zonneparken weg

De gemeenteraad van Putten heeft, afgelopen donderdag, de aanvraag voor de omgevingsvergunning om tot een zonnepark van vijf hectare aan de Cleenhorsterweg te komen, afgewezen. Daarmee lijkt het erop dat er ook geen zonnepark bij Keizerswoert komt.

Toen de initiatiefnemer van dit zonnepark met de plannen kwam was de meerderheid van de raad voor de komst van dit zonnepark.

Maar omdat er in de tussentijd, tussen de aanvraag en de definitieve besluitvorming, een dusdanige verandering in de plannen is aangebracht heeft de gemeenteraad met acht stemmen tegen en zeven stemmen voor het plan naar de prullenbak verwezen.

Het oorspronkelijke plan betrof een grootschalig zonnepark van ongeveer vijf hectare in combinatie met enkele kleine windturbines. Ook was het plan om hier een installatie voor opslag (waterstof en methaanproductie) te realiseren in combinatie met parkeren waar elektrische en waterstofauto’s kunnen laden en tanken. Nu de aanvraag voor de omgevingsvergunning, twee jaar later,  op de agenda van de gemeenteraad stond voor de besluitvorming, was het plan gereduceerd tot een zonnepark van vijf hectare.

Elsenaar van het CDA gaf aan: “Dit plan was juist aantrekkelijk, omdat het een combinatie van zon, wind en waterstof betrof. Nu het zo is uitgekleed tot alleen een zonnepark staan wij er niet meer achter.”

Van den Brink van de SGP vond het een lastige beslissing. “Een zonnepark van vijf hectare doet sowieso af aan de ruimtelijke kwaliteit. Het is onze dorpsentree. Ook is de SGP niet voor het volleggen van landbouwgrond met zonnepanelen. Maar de initiatiefnemer heeft in een brief aangegeven dat er een koppeling plaatsvindt met het zonnepark op Keizerswoert. Dus als dit niet doorgaat gaat Keizerswoert ook niet door. Wij hebben tegen Keizerstwoert gestemd, omdat dan prachtige natuur verloren gaat. Als we nu hier tegen stemmen gaat Keizerswoert alsnog niet door.”

Koornneef van Gemeentebelangen geeft aan: “Wij zijn van mening dat zonnepanelen eerst op daken moeten komen. En door de komst van diverse zonneparken moeten we ook eens kijken naar de overbelasting van het stroomnetwerk.”

Uiteindelijk stemden het CDA, Gemeentebelangen en de SGP tegen de omgevingsvergunning voor een zonnepark aan de Cleenhorsterweg. De fracties van Wij Putten en de ChristenUnie stemden voor. Hiermee werd het zonnepark van vijf hectare aan de Cleenhorsterweg-Beekweg verworpen.