Gemeenteraad stemt in met begroting 2024-2027

​De begroting voor 2024 tot 2027 is gisteren door de hele gemeenteraad aangenomen en daarmee is er aan het college opdracht verleend om de doelstellingen en speerpunten van de programma’s, behorend bij de begrotingsthema’s, uit te voeren.

De belastingtarieven voor het jaar 2024 worden verhoogd met een indexatie van 4,6 procent

De incidentele korting van 12,50 euro voor het riooltarief wordt omgezet in een structurele korting en er wordt een aanvullende korting toegepast van 25,00 euro voor een periode van vier jaar. Het tarief voor 2024 is daarmee vastgesteld op 204,40 euro. Om het inzamelen van afval kostendekkend te houden wordt het tarief voor afval verhoogd naar 137,90 euro.

Er werden vier moties ingediend. Zo diende de fractievoorzitter van de ChristenUnie de motie ‘Wie A zegt moet B zeggen’ in.  In deze motie werd het college verzocht om een brief te sturen naar Gedeputeerde Staten (inclusief een afschrift aan Provinciale Staten) met daarin een oproep om te kiezen voor de door de meeste bewoners en belanghebbenden gedragen voorkeursvariant voor de reconstructie van de N303. “In deze voorkeursvariant wordt de weg opnieuw ingericht en het vrijliggende fietspad wordt verbreed. Dat verhoogt de verkeersveiligheid”, aldus fractievoorzitter TeunJan van Ooijen. “Er is een toezegging vanuit de provincie voor de reconstructie van het fietspad langs de N303 en Putten wil zich, samen met andere overheden, inzetten voor een verbetering van het fietsnetwerk. De provincie Gelderland is in 2018 gestart met de voorbereidingen voor de reconstructie van de N303 en er ligt nu een duidelijke voorkeursvariant. Deze variant biedt een duurzame en veilige oplossing voor weggebruikers, fietsers en aanwonenden.” De motie werd aangenomen en het college kan hiermee aan de slag.

Ook de motie ´Van BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) naar ENG (Energie Neutraal Gebouw)´ ingediend door de ChristenUnie kon rekenen op een meerderheid in de raad. Met deze motie wil de ChristenUnie bereiken dat het college onderzoekt welke duurzame oplossingen er zijn voor ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw en de ontwikkeling van een bedrijventerrein, in een tijd van netcongestie. De uitkomst van het onderzoek moet nog voor het zomerreces van 2024 worden teruggekoppeld naar de raad.

De motie ‘Voor de bloemetjes en de bijtjes’ ingediend door Wij Putten waarin het college werd verzocht om samen met de Stichting Natuur en Milieu Putten, Groene alliantie en betrokken inwoners na te denken over hoe de gronden aan de Putterbrink zodanig geplant en geteeld kunnen worden, zodat de biodiversiteit wordt bevorderd. Ook deze motie kon rekenen op de steun van de gemeenteraad.

Wim van de Koot van het CDA had eerder ook nog de motie ‘Hoe laat komt hier de bus’ ingediend. “Wij verzoeken het college om bij betrokken partijen aandacht te vragen voor optimale afstemming van aankomst- en vertrektijden, zodanig dat er ook in Putten zo goed mogelijk gebruik kan worden gemaakt van het beschikbare openbaar vervoer`, aldus Van de Koot. Deze motie werd echter ingetrokken, nadat wethouder Van Nieuwenhuizen had toegezegd dit wel te willen meenemen in het gesprek met de provincie en de vervoersbedrijven.