Gerrit van Emous maakte kunstwerk 'Besloten' voor de raadzaal

​In de raadzaal is sinds gisteravond een nieuw kunstwerk te zien. Kunstenaar Gerrit van Emous mocht een kunstwerk maken voor de raadzaal in het gemeentehuis en dat werk blijft daar de komende twee jaar hangen.

Van Emous heeft het werk de naam ‘Besloten’ meegegeven

Bij het kunstwerk hangt een kaartje waarop staat te lezen:  
Heeft het debat slot noch zin?
Geeft dit besluit verlies of gewin?
De slotsom is soms ver te zoeken
En de toekomst in gesloten boeken
“Besloten”

Gerrit van Emous legt uit: “Ik hoop met mijn kunstwerk iets toe te voegen aan deze ruimte. Denkend aan de actualiteit van nu is het een heel verwarrende tijd en staat de statuur van de overheden flink onder druk. Inmiddels is het bijna drie jaar geleden dat het land zogezegd op slot. Het was een ingrijpende gebeurtenis, waarvan we ons nooit hadden kunnen voorstellen dat dit zou kunnen gebeuren. Het slot was voor mij het uitgangspunt van dit werk. Immers in deze ruimte is de besluitvorming de vrucht van de debatten. Er moet eerst gepraat worden en dan geeft iemand er een klap op. We denken vaak dat we een maakbare wereld hebben en alles naar onze hand kunnen zetten. Maar de actualiteit van alledag leert ons het tegendeel. En die schijnbaar maakbare wereld is niet maakbaar. Het is niet zo simpel. Het wandobject wat ik heb gemaakt heb ik vanuit het thema duurzaamheid gemaakt. Ik heb gebruik gemaakt van oude dakgoten en oude stukken staal uit de afvalbak. Ik heb er verschillenden vormen in aangegeven en het is aan jullie om dat te duiden. Zoveel mensen zoveel meningen. Kijk eens rustig naar dit kunstwerk, misschien kunt u zich associëren met een bepaalde vorm in uw doen en laten. Dat is aan u.”

Van Emous vervolgt: “En ik wil tot slot zeggen overweeg uw standpunten grondig, want het welzijn van uw gemeente is een belangrijke opdracht. Daar is iedereen verantwoordelijk voor, maar het gemeentebestuur nog iets meer. Zorg dat de afstand politiek versus burger niet groter wordt. Dat is een klus op zich. Gooi de relatie tussen politiek en burger niet in het slot.”