Groevenbeek kan door met plannen verbouwing

​De gemeenteraad van Putten heeft gisteravond (donderdag 14 september) besloten om een voorbereidingskrediet van 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het opstellen van een aanbesteding gereed bouwplan voor College Groevenbeek in Putten.

Door verstrekking van het voorbereidingskrediet kan het schoolbestuur aan de slag met een bouwplanontwikkeling en kunnen de voorbereidingen worden getroffen voor de tijdelijke huisvesting

Albert de Bruin van de VVD diende nog wel een motie in met het verzoek aan het college om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om ook de leerlijnen havo en vwo in Putten te realiseren. “Voor de VVD is goed en bereikbaar onderwijs voor onze Puttense jeugd van wezenlijk belang. Daarom staan wij ook sympathiek tegenover de voorgenomen nieuwbouwplannen van College Groevenbeek, maar dit kost ons als gemeente Putten wel zo’n 18 miljoen euro”, legt De Bruin uit. “Er wordt door veel Puttense jeugd heen en teruggefietst naar Ermelo. En nu we toch met nieuwbouw en uitbreiding van de school bezig zijn, is het een goed idee om ook de mogelijkheid te bespreken met Groevenbeek of we in Putten ook een havo en vwo kunnen realiseren. Voor een gemeente met inmiddels bijna 25.000 inwoners is het eigenlijk wel vreemd dat er op dit moment geen havo en vwo is. Het lijkt de VVD uitermate wenselijk dat we dit onze jongeren ook in Putten kunnen aanbieden. We gaan hier misschien niet formeel over, maar het kan wel een wens zijn die je gewoon eens kan bespreken. Wie betaald, bepaald.”
 
TeunJan van Ooijen van de ChristenUnie geeft aan: “Ik heb met iemand van Groevenbeek gebeld en die gaf aan dat hier vijftien jaar geleden al eens over gesproken is en toen bleek er geen behoefte aan te zijn. De school ziet geen noodzaak en wil liever een kleine school blijven die specifieke zorg kan leveren. Henk Koornneef van Gemeentebelangen vindt: “Er zit op 5 kilometer afstand een havo en vwo. Leerlingen die aan de andere kant van Ermelo zijn net zo lang onderweg als de kinderen vanuit Putten. De school en de gemeente zien onvoldoende aanleiding om een havo en vwo in Putten te realiseren. Als je deze uitbreiding wil dan kost dat geld, zowel voor de school als voor de gemeente. En leraren moeten gaan pendelen tussen de beide locaties. Daarnaast moeten we dan extra geld bij het ministerie gaan halen en dat krijg je niet voor elkaar als de locaties maar vijf kilometer uit elkaar liggen. Wij zijn blij met Groevenbeek en kijken uit naar het resultaat van de verbouwing. We hopen dat de school na de verbouwing weer vijftig jaar mee door kan.”
 
Wethouder Van Nieuwenhuizen geeft aan: “De gemeente gaat er niet over of er ook een vwo en havo in Putten komt. Dat is een afweging die de school zelf moet maken en daarna hakt de minister de knoop definitief door. Groevenbeek ziet geen reden, omdat de school in Ermelo dichtbij is. Na de commissievergadering zijn er inmiddels gesprekken gevoerd met College Groevenbeek. En daar heeft Groevenbeek helder en duidelijk aangegeven dat zij geen havo en vwo in Putten willen realiseren.”
 
Uiteindelijk stemde alleen de fractie van de VVD voor de motie.