Groot verkiezingsdebat in Putten

In Putten vindt op maandagavond 6 november een groot verkiezingsdebat plaats. Als opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november lichten de partijen Nieuw Sociaal Contract (NSC), VVD, PvdA/GroenLinks, BBB en de Partij voor de Dieren hun standpunten toe en gaan met elkaar in debat. 

Geboren Puttenaar Olger van Dijk (NSC) en Harderwijker Henk Vermeer (BBB) zorgen voor een extra lokaal en regionaal accent in het debat


Politiek dichter bij burger
Herman Luitjes, fractievoorzitter van Wij Putten en Albert de Bruin, fractievoorzitter van de lokale VVD willen met dit verkiezingsdebat de politiek dichter bij de inwoners op de Veluwe brengen. Luitjes: “Natuurlijk zijn er op tv ook de nodige debatten en dat is prima, maar een live-debat waarbij je zelf aanwezig kunt zijn en ook nog vragen kunt stellen is toch veel leuker.”

De grote partijen doen mee
De Bruin: ”Geweldig natuurlijk dat de twee nieuwe partijen acte de précense geven. Zowel BBB als de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, NSC doen mee. In de peilingen zijn ze de grote game-changers. Maar ook blij zijn we met de deelname van VVD, GroenLinks/PvdA en de Partij voor de Dieren.”

Vier grote onderwerpen
In het debat staan vier grote thema’s centraal te weten: asiel en migratie; natuur, stikstof en woningbouw; bestaanszekerheid; en de bestuurbaarheid van Nederland. In het debat worden deze landelijke thema’s vertaald naar de Veluwe. Wat gaan wij er op de Veluwe van merken?

Voorstelrondje deelnemers debat
Olger van Dijk (1979): "22 november ben ik verkiesbaar op de 19e plek van lijst 19: Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt. Opgegroeid in Putten, woon ik met mijn gezin inmiddels in Amersfoort. Na mijn studies Civiele Techniek en Bestuurskunde heb ik gewerkt als fractiemedewerker van de CDA Tweede Kamerfractie. Als persoonlijk adviseur van de Koning en Koningin heb ik onder andere bijgedragen aan de vertegenwoordiging van Nederland in het buitenland. Mijn expertise zit vooral in het ruimtelijk-economische domein, zo was ik tot voor kort directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij de rijksoverheid. Met Nieuw Sociaal Contract wil ik werken aan herstel van vertrouwen tussen burger en overheid. Vanuit een beter bestuur werken aan het oplossen van de grote problemen op het terrein van wonen, zorg en migratie."

Henk Vermeer BBB (1966) is geboren in Uddel. Sinds maart 2021 werkt hij als teammanager van de beleids- en communicatiemedewerkers van de fractie voor BBB. Wat hij het liefste doet is verbinden, inspireren, adviseren en meewerken in de uitvoering waar dat gewenst is. In zijn vrije tijd was Henk tot voor kort de trotse fractievoorzitter van de lokale partij Harderwijk Anders, clubscheidsrechter bij vv Zwart-Wit'63 en kijkt hij uit naar reizen richting de Highlands en Engeland. Hij kijkt uit naar een avond dansen en zingen. En natuurlijk kijkt hij ook uit naar het debat in Putten. U toch ook?

Erik Haverkort VVD (1972): In een tijd waar inwoners zich zorgen maken of ze aan het eind van de maand de rekeningen nog kunnen betalen, of hun kinderen nog wel een huis kunnen kopen en of het schoon en veilig blijft op straat is het goed dat er politici zijn zoals Erik Haverkort, sinds twee jaar Gelders Kamerlid voor de VVD. Erik, zoon van een akkerbouwer, woont in de Achterhoek, kent de uitdagingen van het Gelderse leefbare platteland als geen ander en is in staat zorgen van inwoners te vertalen naar beleid in Den Haag. Hij ziet, luistert, hoort en staat aan jouw kant!

Jeroen Postma GL/PvdA (1982): "Samen kan het. Dat is mijn motivatie om voor GroenLinks-PvdA de Tweede Kamer in te willen. Bestaanszekerheid voor iedereen, eerlijk klimaatbeleid, betere zorg, betaalbare huizen: het kan als we het samen doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Het vraagt vertrouwen, in de overheid en in elkaar. De politiek heeft de dure plicht het vertrouwen terug te winnen dat de afgelopen kabinetten Rutte hebben verspeeld. Dat kost tijd, maar deze verkiezingen zijn een keerpunt: na jaren van aanmodderen, is het tijd voor sociale en groene politiek. Samen kan het."

Falco van Hassel PvdD (2000) werkt sinds 2018 voor de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Hij heeft een master in Animal Sciences en ondersteunt als beleidsmedewerker op onder meer de dossiers dierproeven, gezelschapsdieren, stalbranden, diertransporten, eiwittransitie en vuurwerk. Hij wil zich in de politiek inzetten voor een rechtvaardige samenleving voor mens én dier. Van Hassel: ‘Het leefbaar houden van onze planeet is de grootste uitdaging van deze tijd. We moeten radicaal andere keuzes gaan maken en definitief afrekenen met het fossiele denken.’

Stroud Putten
Het debat wordt gehouden op maandagavond 6 november in de theaterzaal van Stroud aan de Brinkstraat 91 in Putten. De toegang is gratis. In Stroud zijn bijna 250 stoelen beschikbaar, wil je zeker zijn van een zitplaats dan kun je je aanmelden via het e-mailadres: [email protected]. Het debat start om 19.30 uur en is rond 22.00 uur afgelopen. De zaal is open vanaf 18.45 uur