Grootste Bijbelsmokkelaar aanwezig bij Nacht van Gebed in Putten

Ook in Putten houdt Open Doors in de nacht van vrijdag 9 juni op zaterdag 10 juni de Nacht van Gebed. Er wordt gebeden voor de vervolgde christenen. De nacht in Putten wordt gehouden in De Arendshof aan de Arendstraat 2. De Nacht van Gebed begint om 22.00 uur en iedereen is welkom.

“Behalve gebed kunnen we ook luisteren naar getuigenissen van mensen die uit landen komen waar vervolging is, maar ook naar mensen die deze landen bezocht hebben”, vertelt Cocky Kroes.

“Het is een interkerkelijke nacht en we hopen dan ook dat er mensen uit verschillende kerken bij ons aansluiten. We besteden de tijd goed. We schrijven kaarten voor doven in Oezbekistan en maken af en toe een wandeling”, legt Kroes uit.  “Soms nemen we een extra pauze, praten met elkaar en zingen samen. Het is een nacht van bewustwording. Omdat sommige mensen geen idee hebben wat er allemaal in de wereld gebeurt, laten we ook filmpjes zien. Er zijn zoveel mensen die moeten lijden voor hun geloof. Hiervoor zitten wereldwijd 360 miljoen mensen in de gevangenis. Met deze nacht proberen we een stukje van hun lijden te voelen. Vooral de nachten zijn zo zwaar voor de mensen die gevangen zitten. Dan nemen de zorgen over thuis toe en hebben ze angst voor martelingen. Met deze nacht willen we God groot maken.”
 
Tijdens de Nacht van Gebed in Putten komt ook de grootste Bijbelsmokkelaar van Open Doors, Cor Beukema, langs. “Hij heeft maar liefst vijftien jaar lang met een vrachtwagen Bijbels gesmokkeld. Hij komt ons wat vertellen. Iedereen is welkom om mee te luisteren en te bidden. Het is ook mogelijk om een deel van de nacht aan te schuiven. Het wordt een indrukwekkende en afwisselende nacht waar diverse mensen getuigenissen komen afleggen. God eren is het belangrijkste. God helpt je om datgene te doen wat hij van je vraagt”, aldus Kroes.
 
Cocky heeft zelf ook een keer vastgezeten in Rusland in verband met het smokkelen van Bijbels. “Dat was heel angstwekkend, maar ook een rijke ervaring”, vertelt Cocky. “Ik kon me nog op de Nederlandse ambassade beroepen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.” Cocky reisde samen met een vriendin en twee koffers vol Bijbels per trein naar Rusland. “Open Doors heeft contact met mensen die graag Bijbels willen ontvangen en wij brengen wat de mensen vragen. We doen dit alleen op aanvraag. Mijn vriendin en ik werden uit de trein gehaald en meteen van elkaar gescheiden. We werden streng verhoord en kregen geen eten en drinken. We hadden een adres gekregen, waar we de Bijbels heen moesten brengen. Dat zijn adressen die je uit je hoofd moet leren, om de mensen daar niet in gevaar te brengen. Toen we opgepakt werden, was ik het adres spontaan vergeten. Ik wist het echt niet meer. Dat is zo liefdevol van God. Ik hoefde niet te liegen. We hebben twee dagen en nachten vastgezeten. Daarna mochten we gaan. De politie in Rusland nam afscheid van ons en wenste ons een fijne vakantie. Ze bleven ons in de gaten houden en hoopten dat we naar het adres zouden reizen waar we de Bijbels af moesten leveren. Maar dat deden we niet. We hebben een paar dagen in Moskou doorgebracht. Wij hebben dit plan, overigens, niet zelf opgevat. We werden door God geleid.”
 
Cocky vindt deze reizen heel spannend, maar toch wil ze Bijbels smokkelen naar landen waar geen vrijheid van godsdienst is. “Wij zijn dankbaar en blij met onze vrijheid in Nederland en daarom wil ik dit doen. Ik moet wel bekennen dat ik er vier jaar over gedaan heb, voordat ik de moed had om dit werk te gaan doen. Op een dag ontmoette ik een vrouw die in de Bijbel las en zij straalde van oor tot oor. Toen wist ik dat ik dit wilde doen. Ik heb tegen God gezegd dat ik beschikbaar ben. Ik ben best bang tijdens deze missies, maar ik geloof dat ik door God geleid wordt. Bidden is tijdens zo’n reis heel belangrijk. Er gebeuren soms dingen die je niet kunt verzinnen en ik krijg antwoorden op mijn vragen.”
 
Om 04.45 uur wordt de Nacht van Gebed in Putten afgesloten. “We laten dan een filmpje van Noord-Korea zien en gaan dan naar buiten om, in de kou, te bidden op onze knieën. Daarna zingen we Amazing Grace, een lied over de genade van God”, besluit Cocky.