Grote belangstelling voor gratis biobakjes

Het was afgelopen donderdag een drukte van belang toen de eerste gratis biobakjes konden worden opgehaald bij het gemeentehuis. Wethouder Van Nieuwenhuizen deelde de eerste bakjes uit. 

Met deze uitdeelactie wil de gemeente inwoners faciliteren in het scheiden van groente-, fruit- en etensresten 

“Er verdwijnt 23 kilo groente-, fruit- en etensresten per persoon in de restafvalzak per jaar en dat moet eigenlijk omlaag. Tuinafval wordt al heel goed gescheiden in Putten, maar voornamelijk etensresten verdwijnen nog regelmatig in de restafvalzak. We starten met de campagne ‘Uw afval heeft toekomst’ en focussen nu op de etensresten. Een biobakje op het aanrecht kan het verschil maken. Maar liefst 95 procent van het groen afval kan worden gerecycled tot compost ”, legt Emily Rohof, beleidsmedewerker afvalcommunicatie van de regio Noord-Veluwe, uit. “Het vervolg van deze campagne gaan we over op textiel. Ook textiel verdwijnt nog te vaak in de restafvalzak. Dat is ongeveer twee kilo per persoon per jaar en dat lijkt weinig maar heeft een grote impact op het milieu. Juist textiel kan perfect gerecycled worden en worden omgezet tot andere materialen, zoals nieuwe textielvezels maar ook isolatiemateriaal. Het is zonde dat dit in de restafvalzak verdwijnt.
 
Vandaag (maandag 20 februari tussen 12.00 en 15.00 uur) was er nog een moment gepland voor het ophalen van een gratis biobakje in het gemeentehuis. Maar omdat er zo veel belangstelling was voor de biobakjes gaat het afhaalmoment van vandaag niet door. Begin april krijgt de gemeente nieuwe bakjes binnen, zodat nog meer inwoners hun GFTe beter kunnen scheiden. 

Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer