'Help startende ondernemers in Gelderland bij het opbouwen van een bedrijf'

De startversneller is een waardevol instrument dat startende ondernemers in Gelderland helpt bij het opbouwen van een bedrijf. Het CDA vindt dat dit in de huidige vorm moet worden voortgezet en breed toegankelijk moet blijven voor starters. Juist in deze moeilijke economische tijd.

CDA Gelderland: 'Continueer Startversneller en help startende ondernemers'

Ondernemers die een bedrijf beginnen verdienen een goede kans op succes. De startversneller hielp een deel van hen de afgelopen jaren bij wat er komt kijken om een bedrijf tot een succes te maken. Het gaat dan niet om financiële steun, maar vooral om een bijdrage aan een opleiding, coaching en het helpen opbouwen van een relevant netwerk.

Statenlid Daisy Vliegenthart stond in 2016 aan de wieg van de startversneller. "Het idee was om start-ups een steuntje in de rug te geven bij de moeilijke weg die je te gaan hebt als beginnend ondernemer. En bakker weet prima hoe hij brood moet bakken, maar bij het starten van een onderneming komt meer kijken. Het is een waardevol instrument dat breed toegankelijk moet blijven. Vandaar dat wij de gedeputeerde oproepen om de startversneller ook de komende jaren te handhaven", legt Vliegenthart uit.

De startversneller, die sinds mei 2018 al diverse ondernemers heeft geholpen, is succesvol. Uit verschillende evaluaties blijkt dat instrumenten als deze ervoor zorgen dat de kans dat een onderneming na vijf jaar nog bestaat hoger is. “En dat zorgt weer voor het behoud van banen, wat in deze tijd van extra groot belang is”, aldus Vliegenthart. Het CDA diende samen met zes andere partijen een motie in bij de Statenvergadering van 23 september die werd aangenomen.

In de motie wordt Gedeputeerde Staten opgeroepen om de Startversneller als integraal programma (intake, ondernemerstest, trainingen & workshops, netwerkbijeenkomsten, coaching, eindgesprek) door te zetten en binnen drie maanden te komen met een concreet voorstel  inclusief één of meer dekkingsmogelijkheden.