​Henk Koornneef: ‘Al met al een storm in een glas water’

Vorige week heeft raadslid Henk Koornneef (Gemeentebelangen) vragen gesteld aan het college over het verbod van carbidschieten en het houden van vreugdevuren op oudejaarsdag (zondag 31 december).

Inmiddels is de beantwoording binnen en heeft burgemeester Lambooij aangegeven dat het verbod op carbidschieten en het houden van een vreugdevuur op zondag 31 december op een vergissing berust

“Dit jaar valt oudejaarsdag op een zondag. Dat betekent dat wij ook rekening moeten houden met de Zondagswet. De Zondagswet verbiedt het op zondag, zonder strikte noodzaak, gerucht te verwekken, dat op een afstand van meer dan 200 meter van het punt van verwekking hoorbaar is. Op grond van de Zondagswet heb ik de bevoegdheid om vanaf 13.00 uur ’s middags hiervoor ontheffing te verlenen”, aldus burgemeester Lambooij. “Ik leefde in de veronderstelling, dat wij voor dit jaar exact hetzelfde hadden besloten als in 2017 (toen oudejaarsdag ook op een zondag viel). Dat blijkt een vergissing. Wij zullen de gemaakte fout herstellen en de mogelijkheid bieden om ook op de zondag carbid te schieten vanaf 13.00 uur. Deze toestemming is dan tevens een ontheffing in de zin van art. 3 lid 3 van de Zondagswet. Ook voor de vreugdevuren zal op zondag vanaf 13.00 uur ontheffing kunnen worden gevraagd. De meldingsformulieren zullen zo snel mogelijk worden aangepast.”

Inwoners mogen in hun aanvraag zelf kiezen of zij op zaterdag of zondag carbid willen schieten of een vreugdevuur willen houden. De reeds verleende toestemmingsverklaringen zijn (des gewenst) ook geldig op de zondag vanaf 13.00 uur.

Koornneef reageert: “Carbidschieten en zijn vreugdevuren zijn dus toegestaan op 31 december 2023. Dat blijkt na vragen van Gemeentebelangen Putten aan het college. Gemeentebelangen Putten is tevreden dat onze burgemeester dit snel heeft opgepakt en er nu duidelijkheid is. Overigens is Putten hiermee ruimer dan sommige omliggende plaatsen zoals Ermelo, waar carbidschieten alleen op zaterdag 30 december mag tussen 10.00 uur en 24.00 uur.”

“Al met al een storm in een glas water. Helaas is dit door verschillende raadsleden van politieke partijen in de media en op sociale media enorm opgeklopt, in plaats even de antwoorden af te wachten van het college van burgemeester en wethouders. Hierbij zijn grote woorden gebruikt, waarmee in mijn ogen onnodig de integriteit van het lokale bestuur ter discussie is gesteld. Ik hoop dat deze politieke partijen zich ook verantwoordelijk voelen voor een goed en stabiel bestuur in Putten”, besluit Koornneef.