Henk Vaessen is de nieuwe dorpsdichter van Putten

Henk Vaessen is uitgeroepen tot de dorpsdichter van Putten voor de komende jaren en is vanmiddag (zaterdag 2 september) in de bibliotheek geïnstalleerd.

Vaessen droeg zijn eerste gedicht ‘Dorpsdichter’ voor

Nadat de samengestelde jury, bestaande uit Leendert Lodder, Astrid van Schaik en Annemieke Westphal-Kreeftmeijer, alle geanonimiseerde gedichten onafhankelijk van elkaar hadden gelezen bleken de winnende gedichten van de hand van Henk Vaessen te zijn. Hij werd unaniem gekozen uit de binnengekomen aanmeldingen. Daarna volgde een kennismaking met de nieuwe dorpsdichter.

Schrijven is de grootste hobby van Vaessen en er zijn ook diverse boeken van hem verschenen. Ook de dichtbundel ‘Van eerder’ is in 2017 uitgegeven. Henk reageerde verrast dat hij door de jury unaniem was gekozen als dorpsdichter. “Schrijven is mijn grootste hobby. Soms lenen situaties zich niet voor een boek, maar meer voor een gedicht. Het maken van gedichten is een kunstvorm en voor mij is een van de voorwaarden dat het ritmisch moet zijn en wat mij betreft moet het ook rijmen. Ik ben tijdens het dichten aan het boetseren met woorden.” Henk begint altijd met een blanco A4tje en schrijft dan aan de rechterkant zijn ideeën en wat rijmwoorden op. “En dan schrijf ik er woorden bij, zet pijltjes om te verwijzen en schrap woorden. Ik ben echt aan het stoeien met woorden. Als de tijd dan rijp is, ga ik met die wirwar van gegevens achter de computer zitten om het gedicht uit te werken.”

Henk is overigens altijd met schrijven bezig. Hij gaat de deur niet uit zonder zijn, op een speciale manier gevouwen, A4tje en een pen in zijn borstzak. “Schrijven doe ik dus letterlijk met pen en papier. Ik schrijf alles op wat me te binnen en uitwerken doe ik dan later achter de computer.”

Henk zag de oproep voor dorpsdichter voorbijkomen en heeft toen het gedicht ‘Dorpsdichter’ geschreven. Dat was tevens zijn motivatie. “Ik vind het een eer om de komende jaren als dorpsdichter gedichten voor diverse gelegenheden te mogen maken. Ik heb van kinds af aan al gedichten gemaakt. Soms schreef ik ook een gedicht voor iemand anders, om te troosten of iets mee te geven. Een gedicht kan een houvast voor iemand zijn. Als dichter ben je altijd aan het zoeken naar de juiste woorden om een persoon of een situatie goed te beschrijven. En soms kan een gedicht ook helpen om iets te verwerken. Mensen die in een vervelende situatie zitten, krijgen vaak het advies om alles op te schrijven, het van zich af te schrijven.” Henk gelooft ook heilig in pen en papier. “Dan komt het er echt uit. Op een computer schrijf je sneller dan je kunt denken. Daarom werkt pen en papier meer therapeutisch. Als je iets opschrijft, dan beklijft het beter.”

Als dorpsdichter is Henk van plan om raadsvergaderingen te beluisteren en evenementen te bezoeken. “Ook kunnen er zich dingen voordoen in ons dorp waar ik een gedicht aan wil wijden. Soms zal me iets te binnen schieten en dan is het binnen een kwartier af en soms krijg je niets voor elkaar. We gaan het zien. Ik ben een verhalenverteller en ga ervan genieten dat ik me regelmatig mag laten horen als dorpsdichter.”

Hieronder is het sollicitatiegedicht van Henk Vaessen te lezen:

Foto: Bert Dekker
Thema: sollicitatiegedicht voor dorpsdichter


Dorpsdichter

Hij luistert en hij kijkt
naar wat er in zijn dorp gebeurt
en heeft daarbij al vaak bespeurd
dat niets is wat het lijkt

Onder de zogenaamde werkelijkheid
zit vaak een tweede laag
daarom is steeds de cruciale vraag
is er wel sprake van scherpzinnigheid

Maar hij is alert en weet van wanten
bij de taak die hij vervullen moet
want hij weet maar al te goed
alles in het leven heeft twee kanten

Niets gebeurt of is er namelijk maar zo
dat leert hem de geschiedenis
daardoor is én zit hij

bij iedere gebeurtenis
geheid
dichter op het nieuws, zogezeid.