​Het boek ‘Levenslessen van Jakko’ is onlangs gepresenteerd

​Het boek ‘Levenslessen van Jakko’, geschreven door Jakko’s vader is onlangs gepresenteerd. Jakko Ritmeester is al jarenlang een van de bijzondere inwoners van Parelstaete. Vader Kees schrijft over zijn leven met Jakko.

In ‘Levenslessen van Jakko’ krijgt de lezer een prachtig en ontroerend inkijkje in het leven van vader Kees en zoon Jakko

In Veenendaal presenteerden vader en zoon het boek aan familie, vrienden, een aantal mensen uit de gehandicaptenzorg en een aantal collega’s van Jakko van De Rozelaar in Barneveld. Na een interactieve vraag- en antwoordsessie werd geklonken op het boek en werden exemplaren gesigneerd door een trotse Jakko.

Op de vrolijke voorkant van dit boekje zien we onze dorpsgenoot Jakko Ritmeester achter een lessenaar, pen in de hand en vol enthousiasme om de lezer te trakteren op wijze en belangrijke levenslessen. Jakko heeft het syndroom van Down, maar down is hij allerminst. Hij leeft ongeremd en onbevangen en is volkomen zichzelf. De meeste mensen passen zich aan hun omgeving aan alsof ze een kameleon zijn en vergeten authentiek te leven en zichzelf te zijn. Daar heeft Jakko allemaal geen last van en dat bespaart hem een boel frustratie, risico op burn-out en een onechte identiteit. 

Vader Kees weet maar al te goed dat zijn zoon Jakko hem voortdurend een spiegel voorhoudt. In de drukte en haast van het bestaan vergat hij soms de belangrijkste dingen van het leven. Kwetsbaar en eerlijk schrijft hij over vader zijn van een zoon met het downsyndroom: de zware, moeilijke kanten ervan, maar ook de vrolijke en gelukkige momenten. Een verhaal met een lach en een traan.

‘Levenslessen van Jakko’ ligt nu in de boekhandel.