Het water staat menig ondernemer aan de lippen (column)

​VVD Putten is in gesprek gegaan met Puttense winkeliers over de urgentie van praktische maatregelen in deze coronatijd.

Nu er vooralsnog geen zicht lijkt te zijn op versoepelingen van de coronamaatregelen, tot waarschijnlijk eind januari, staat het water bij menig ondernemer tot aan de lippen.

Hetzij financieel, dan wel emotioneel. Werkbare en praktische oplossingen zijn dus hard nodig om Putten leefbaar te houden.

Na het bezoek van boa’s en de dag erna van politie aan Ko Jager, de winkel van Klaas en Alette Jager aan de Dorpsstraat, zijn er behoorlijk wat emoties los gekomen bij diverse winkeliers in het centrum. Namens VVD Putten heb ik contact opgenomen met Klaas en Aletta om hierover in gesprek te gaan. Waar lopen onze winkeliers tegenaan, wat zijn de behoeften en welke oplossingen kunnen zij zelf aandragen?

Naast Klaas Jager heb ik ook gesproken met Patricia Bongers, eigenaresse van Bruna Putten, Leander Brouwer werkzaam in de evenementenbranche en Karin Kubiak, eigenaresse van de Lichtster Putten. Laatstgenoemde heeft reeds op 30 april 2020, 3 juni 2020, 6 juni 2020, 18 december 2020 en 14 oktober 2021 de gemeente Putten geschreven om tot werkbare en ook financiële oplossingen te komen voor alle winkeliers. De laatste brief was als brandbrief verzonden. Hierop is, tot op heden, door de gemeente niet geantwoord. Dat terwijl de termijn van beantwoorden 6 weken bedraagt.

Hiermee is dan ook een eerste behoefte duidelijk; gemeente laat zien dat u uw ondernemers serieus neemt en communiceer. Dit hoeft geen weken te duren. Het college heeft reeds in 2020 via de Puttenaer laten weten het contact met de burger te missen. De Puttense winkeliers nodigen het college graag uit zo spoedig mogelijk bij hen langs te komen om met elkaar in gesprek te gaan of hen uit te nodigen op het gemeentehuis. Dit kan heel goed in twee- of drietallen met inachtname van de 1.5 meter.

Winkeliers zijn van wezenlijk belang binnen een samenleving. Zij brengen geld in het laatje van de gemeentekas, zorgen voor werkgelegenheid, zorgen voor infrastructuur, zorgen er samen met de horeca ondernemers voor dat de dorpskern ‘leeft’ en dat het toerisme floreert. Het is dan ook meer dan belangrijk om naar al deze ondernemers te willen luisteren en hen de kans te geven hun oplossingen aan te dragen. Voor nu, omdat we ons nu immers in een crisis bevinden en voor de lange termijn, omdat de toekomst niet op zich laat wachten. Onze buurgemeenten, zoals Ermelo en Harderwijk, timmeren hard aan de weg, als Putten hier niet in mee gaat missen we de spreekwoordelijke trein.

Als VVD Putten vragen wij onze burgemeester en wethouders de volgende oplossingen, opmerkingen en aanmerkingen aangedragen door bovengenoemde ondernemers  met dringende urgentie ter harte te nemen:
  • Reclamebelasting 2022 kwijtschelden, onroerendezaakbelasting (OZB) winkelpanden onder de loep nemen.
  • ​Overleg met pandeigenaren door gemeente in samenspraak met winkeliers over leegstand, huren en diversiteit van het winkelaanbod. 
  • Positievere houding van boa’s en politie.
  • Tijdens marktdagen de mogelijkheid hebben tot uitstalling voor de winkel. 
  • Kosten tegemoetkoming corona investeringen. Denk aan aangeschafte stoplichten en ander materiaal.
  • Een duidelijk en eenduidig geluid van en naar ondernemers.
  • De vrijheid hebben om naar keuze op zondag open te kunnen.
  • Duidelijke en snellere afhandeling bestrating centrum, inclusief een logische planning.
  • Snellere afhandeling vergunningen.
  • Op de digitale borden, op sociale media en via andere kanalen, zoals de gemeentelijke pagina in De Puttenaer, met meer regelmaat; koop lokaal, kassabonnen acties etc.vermelden.
  • ​WCP: zorg voor meer saamhorigheid tussen winkelier en horeca. Durf van het woord samen, het werkwoord samenwerken te maken.
Tot slot: Puttense winkeliers en de horeca willen natuurlijk het liefst weer open, op een verantwoorde manier. Desnoods met een maximum aantal klanten per vierkante meter en met alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om de veiligheid te waarborgen. Zolang dit niet kan vragen zij uw steun, niet uw medelijden. Zoals Karin Kubiak zo goed verwoordde.

Er zal tussen VVD Putten en de ondernemers regelmatig overleg blijven, naar behoefte uiteraard.

VVD Putten zal met enige regelmaat een column schrijven voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Nathalie van Houwelingen. Reageren? Stuur een email naar [email protected].