'Ik ben banger voor de boa dan voor corona'

Gemeente Putten voert de landelijke regels stringent uit met betrekking tot de lockdown die in december is afgekondigd door het kabinet. De winkeliers ervaren ook dat de regels strikt worden nageleefd, maar pleiten voor iets meer vrijheden.

Eén ondernemer heeft al een last onder dwangsom te pakken en er wordt veel tegenwerking vanuit de gemeente ervaren. Er is volgens diverse ondernemers geen ruimte voor creatieve ideeen en één van de ondernemers noemt de angst voor de boa erger dan de angst voor corona.

Klaas Jager, eigenaar van Ko Jager Cigars en Interior, geeft aan dat het ondernemen onmogelijk wordt gemaakt. “Er wordt op een nare manier gehandhaafd en wij krijgen totaal geen. Onze burgemeester schaart zich achter het landelijk beleid en dat begrijpen we wel. Maar ondernemen is niet zwart of wit, er is ook nog wel een stukje grijs gebied. Waarom kan een pakje niet bij de voordeur worden afgehaald”, vraagt Jager zich af. “Alle winkels doen wel iets om toch wat omzet binnen te halen, maar mijn winkel wordt wel erg in de gaten gehouden. Er zijn ook ondernemers die elkaar het licht in de ogen niet gunnen en op basis daarvan gaat de gemeente handhaven. Als alles achter de rug is, moeten we in dit dorp wel weer met elkaar verder. Ik vrees dat, als alles achter de rug is, de gemeente Putten zich op de borst klopt, omdat ze goed gehandhaafd hebben, maar dat Putten een spookdorp is geworden. Ik ben blij dat veel klanten toch een bestelling plaatsen en ik bezorg deze dan ook graag. In heel Europa worden tabakswinkels als essentieel gezien, maar in Nederland niet. Ik heb ook oudere klanten die de situatie niet meer zo goed begrijpen. Die moet ik weigeren bij de deur en vind ik erg moeilijk. Het zou fijn zijn als de gemeente constructief mee wil denken met de ondernemers zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt.”

“We krijgen helemaal geen ruimte om te ondernemen. Buiten staat er regelmatig een boa te kijken of er geen dingen gebeuren die niet mogen. Ik heb zelfs begrepen dat boa’s undercover proberen te winkelen. Dat is toch vreselijk”, vertelt Patricia Bongers, eigenaar van de Bruna. “Ik moet de hele dag open zijn, omdat ik een PostNL punt en een ING Servicepunt heb. Ik mag wel postzegels verkopen, maar de kaart die men met die postzegel wil versturen moet ik bezorgen. Ik krijg klanten in mijn winkel en die willen dan naast een pakket versturen nog wat artikelen meenemen. Dat mag niet. Tot vorige week schreef ik dan op wat de klanten wilden hebben en bezorgde dat later bij hen thuis. Vorige week had de gemeente een klacht gehad en een boa kwam meteen verhaal halen. Hij kwam me vertellen dat ik schimmig bezig ben en dingen doe die niet door de beugel kunnen. Nu moet ik een looproute maken waardoor klanten onze artikelen niet meer zien en onze klanten mogen hun bestelling ook niet meer bij de balie doorgeven. Ze moeten eerst bellen, mailen of appen en dan kan ik op pad om het te bezorgen. Volgens mij is het overheidsbeleid erop gericht om zo min mogelijk bewegingen te hebben, maar dit zorgt juist voor meer mensen op straat.”

Voor Juwelier Van Hoff levert de lockdown soms rare situaties op. “Wij zijn wel open voor reparaties en mogen de batterijen van horloges vervangen. Als klanten dan ook meteen iets willen kopen, dan moet ik dat bezorgen. We begrijpen dat deze maatregelen zijn getroffen om het coronavirus onder controle te krijgen en daar staan wij ook achter. Maar ik krijg een paar bestellingen per dag. Waarom kunnen klanten deze bestellingen niet afhalen. Bloemen en maaltijden mogen ook worden afgehaald, waarom mogen wij dan niet een tasje bij de deur afgeven. Ik had laatst een klant die een ring voor een huwelijksaanzoek wilde kopen. De bestelling was gedaan via de mail en de betaling via een tikkie. Ik kon de ring niet thuisbezorgen, omdat dan de verrassing eraf was. Toen spraken we verderop in de straat af om het pakje te overhandigen. Ik voelde me net een drugsdealer. Een oplossing heb ik ook niet paraat, maar ik hoop wel dat we allemaal blijven bestaan.”

Joyce van Woonwinkel de Binnenkamer vindt dat de gemeente Putten weinig doet voor de ondernemers. “We worden in ieder geval niet geholpen. We proberen creatief met de lockdown om te gaan en toch nog wat omzet binnen te halen. Omdat we voor de decembermaand nogal wat houdbare producten hadden ingekocht hebben we gevraagd of we deze producten op de weekmarkt mochten verkopen. Met de marktmeester was geen gesprek mogelijk. Het enige wat hij aangaf was dat we onze vraag maar online moesten stellen. De gemeente had hierin wel wat meer mogen doen, want elke euro die we omzetten is nu belangrijk. Het voelt ook zuur dat een winkelier geen afhaalpunt mag hebben, terwijl restaurants en bloemenwinkels dit wel hebben. Toch ontstaan er ook mooie samenwerkingen in het dorp door deze periode. Zo hebben we gesprekken met meerdere ondernemers waar we onze houdbare producten mogen verkopen. En daar zijn we heel blij mee.”

Ook Sport-Inn Putten ervaart dat het moeilijk is om wat geld te verdienen. “We bezorgen en hebben een grote etalage in het dorp gevuld met artikelen. Klanten kunnen telefonisch bestellingen plaatsen of via de mail of app en dan bezorgen we de sportartikelen bij de mensen thuis. Toen ik een keer mijn auto in het dorp had staan om wat bestellingen in te laden, werd ik meteen aangesproken door een boa dat ik mijn auto moest weghalen. Er zijn ondernemers die zelfs met de gemeente bellen als ze zien dat er een tasje wordt overhandigd. Dan word je weer staande gehouden door een boa met de opmerking dat er is gesignaleerd dat er een pakketje is overhandigd. Als de gemeente zo door gaat houden we geen winkelcentrum meer over. Laten we stoppen met kijken wat iedereen aan het doen is, maar gewoon constructief kijken naar de mogelijkheden. Wij zijn dagelijks in de winkel bezig om de zaak draaiend te houden en ons hoofd boven water te houden”, aldus eigenaar Sander Datema. Ook maakt Datema zich zorgen over het feit dat de straten van het winkelcentrum in maart worden opengebroken. “Als we dan weer onze deuren mogen openen moeten onze klanten allerlei hindernissen nemen om bij de winkels te komen. Ik hoop dat de gemeente deze werkzaamheden wil uitstellen.”

Lingerie van Wilgenburg voelt geen druk vanuit de gemeente. “Wel is het moeilijk om iets te verkopen als klanten het niet even kunnen zien. We zouden graag willen dat we klanten op afspraak binnen mogen laten. Ik heb 200 vierkante meter winkelruimte en volgens mij is het best mogelijk om twee mensen binnen te hebben. Als klanten even in een rek mogen kijken, kan ik meer verkopen. Nu word ik opgebeld en dan wil iemand een nachthemd hebben. Dan breng ik er drie of vier langs die ik dan later weer kan ophalen. Dat geeft veel werk. Ik durf mensen niets op te laten halen bij de deur van de winkel, maar dat is volgens mijn optiek geen aantasting van de regels. Winkelen op afspraak of afhalen zou echt heel fijn zijn”, aldus Elly van Wilgenburg.

Schuiling, woordvoerder van de gemeente Putten, geeft aan: “De gemeente Putten ziet toe op naleving van de coronaregels zoals die door het kabinet zijn uitgevaardigd. Die taak nemen wij serieus. De besmettingscijfers in Putten liggen hoog en iedere besmetting is er één te veel. Direct na het afkondigen van de lockdown, midden december 2020, zijn wij met een delegatie van de WCP tweemaal door het centrum gelopen om de situatie per winkel in ogenschouw te nemen. Belangrijk aandachtspunt was daarbij of een winkel wél of niet essentieel is. Daar zijn wij met elkaar op een verstandige wijze uitgekomen. Mede op basis daarvan sloot onder andere de Action de deuren.”

“Als gemeente Putten onderkennen wij de impact van de winkelsluiting voor de volle honderd procent. Wij leven mee met onze ondernemers en hopen dan ook echt dat het kabinet met nadere steunmaatregelen komt. Ook waarderen wij als gemeente de inventiviteit van onze lokale ondernemers. De leden van ons college hebben dan ook diverse malen publiekelijk de inwoners opgeroepen om vooral lokaal te kopen.”

Schuiling vervolgt: “Wij houden ons aan de landelijke richtlijnen en daar marchanderen wij niet mee. Voor ons telt dat wij er alles aan doen om het aantal besmettingen in Putten omlaag te brengen. In de afgelopen periode zijn wij met drie lokale ondernemers stevig in gesprek geweest over het naleven van de corona regels. In één concreet geval hielp praten niet en hebben wij een bestuurlijke sanctie aangekondigd. De betrokken ondernemer heeft willens en wetens de coronaregels aan zijn laars gelapt. Dat laten wij niet over onze kant gaan. Dit temeer daar 95 procent van onze ondernemers zich wél aan de regels houdt.”

“Wij hebben het verzoek van de ondernemer die verzocht heeft om met een kraam op de woensdagmarkt te mogen staan niet ingewilligd, omdat een klein deel van zijn assortiment beperkt houdbaar was. Voorwaarde om op de markt te staan is dat een onderneming staat geregistreerd als ‘ambulante handel’. Dat was hier niet het geval. Van het maken van een uitzondering gaat een enorme precedentwerking uit. Wat je de een toe staat, moet je de ander ook toestaan. En dat zou weer leiden tot een zeer omvangrijke weekmarkt. Dat is niet de bedoeling in deze coronatijd.”

Over het undercover winkelen van boa’s geeft Schuiling in één woord aan dat dit nonsens is. En over het uitstel van de herinrichting van de straten van het winkelcentrum geeft Schuiling aan: “Corona of geen corona. Het is altijd vervelend als er straten openliggen. Dat komt nooit uit. Maar wij pakken wel door. In de loop van dit jaar gaan de winkels zonder twijfel weer open en hetzelfde geldt voor de terrassen. Dan hopen wij al een mooi eind op streek te zijn met de herinrichting van de straten. Uitstel naar 2022 is uitstel van de overlast.”