In Putten blijft de politie op volle sterkte

​De leden van de commissie economie, bestuur en openbare orde spraken gisteravond over het Ontwerp Meerjarenbeleidsplan Politie 2024-2027. In een eerdere versie van dit beleidsplan werd voorgesteld om de bestaande politiecapaciteit te beperken.

Echter door inspanningen van burgemeester Lambooij in het Districtelijk Veiligheidsoverleg (DVO) is dat voorkomen en blijft de politiecapaciteit gelijk.

Het viel Van Dam (Gemeentebelangen) op dat we meer digitale criminaliteit zien en meer ondermijning. “Putten is, met haar uitgestrekte buitengebied, best aantrekkelijk voor criminaliteit. Polarisatie heeft ook betrekking op onze regio. En dat vraagt een andere aanpak van de politie. Blij te lezen dat er extra politiemensen bij komen. Daar heeft de burgemeester zich enorm voor ingezet.”

Lodder van Wij Putten mist de aanpak en preventie van criminaliteit bij de jeugd. “Terwijl we daar het meeste effect kunnen sorteren. Ik heb het over de criminaliteit waar de jeugd, vaak al op jonge leeftijd, wordt ingetrokken. Dat moeten we goed in de gaten houden. Als we de jeugd kunnen behoeden voor criminaliteit wordt het systeem minder belast, is er meer tijd om te studeren, hebben ouders er minder last van en beginnen ze hun volwassen leven zonder strafblad. Dat zorgt voor een win-winsituatie.” Lodder is ook van mening dat de politie steeds verder weg komt te staan van de burgers. “Als je de burger niet meekrijgt in het veiligheidssysteem dan verslechtert er veel.”

De Bruin (VVD) geeft aan: “De politiecapaciteit zou aanvankelijk beperkt worden, maar het lijkt gelijk te blijven. Gezien de ontwikkelingen van onder andere ondermijning in het buitengebied hebben we eerder uitbreiding nodig. Wat zou de capaciteit moeten zijn om alle taken uit te kunnen voeren. Wat digitale veiligheid betreft mis ik de zelfreflectie. Digitale veiligheid bij de politie, maar ook bij de overheid kan beter. Dat is belangrijk. Er staat dat burgers meer vertrouwen moeten krijgen in de politie en de overheid, zorg hier dan voor.”

Portefeuillehouder Lambooij beantwoordt de vragen. “De politiecapaciteit wordt verdeeld op basis van omgevingskenmerken. Dat is in 2019 vastgesteld voor een periode van acht jaar. Dat is voor ons nadelig. We hebben in onze regio ongeveer 160 vakantieparken die zomers bezet worden door duizenden mensen. Maar die mensen tellen in ons systeem niet mee. Daar is bij mij wel wat irritatie over ontstaan. Want door al die extra mensen op de parken zakten we door de bodem heen. De politie kijkt naar het aantal aangiftes, het aantal geweldsdelicten en het aantal evenementen dat uit de hand is gelopen. We hebben in Putten te maken met een gemeenschap die goed oplet en de vier boa’s zijn ook zeer actief. Dan zegt de politie dat we niet meer nodig hebben. In het verleden hebben we de Achterhoek geholpen toen daar een tekort ontstond. Ik heb mijn collega’s hieraan herinnert. Dus op basis van het systeem hebben we geen recht op meer capaciteit maar op basis van de geschiedenis wel. We krijgen een extra agent voor web en wijk, dat is iemand die zich meer gaat richten op digitale criminaliteit.”

Lambooij vervolgt: “De lokale en regionale prioriteiten zijn goed ingeschat. Er is echt wel specifieke aandacht voor de jeugd. Maar in de grote steden is jeugd van grotere importantie dan bij ons. Ik ben het ermee eens dat als we jeugd kunnen tegenhouden om zich op het criminele pad te begeven dat we daar dan nog jaren profijt van kunnen hebben.”

Volgens Lambooij hebben we vanaf volgend jaar pas recht op een extra wijkagent en blijft hierop aandringen. “Aangifte doen helpt. De politie heeft de afgelopen week een mooi succes geboekt op het gebied van digitale veiligheid. Er zijn een tweetal boefjes in de kraag gevat. In deze tijd breekt een inbreker niet meer in door een ruitje in te tikken maar door te rotzooien op uw computer.”

Kwetsbare personen
Volgens Lambooij is er in Putten wekelijks wel sprake van overlast door kwetsbare personen. “Dit komt deels door zwervers. Vaak betreft het Oost-Europese arbeiders die hun baan zijn kwijt geraakt en daardoor gaan zwerven. Maar ook mensen die vroeger in een gesloten setting werden verzorgd en die nu doordat de zorg is afgenomen meer voor problemen en overlast zorgen op straat . De groep wordt groter en de ervaren overlast neemt ook in Putten toe. Daar moeten we meer aandacht voor hebben. De politie verzucht wel eens onder deze problematiek en geeft aan geen ambulance te zijn die de mensen oppakt en naar een psychiatrisch ziekenhuis vervoert. Maar daar is men wel veel mee bezig.”

Wat de ideale politiecapaciteit zou zijn weet Lambooij niet. “Dat is bijna niet vast te stellen. Ik draai het vaak om en vraag aan de team- of districtchef waar ze onvoldoende capaciteit hebben om zaken op te pakken. Dan hoor ik dat het lastig is om alle fietsendiefstallen of diefstallen uit tuinen op te pakken. In dit soort gevallen heeft de burger behoefte aan het doen van aangifte om daarmee richting de verzekeraar te kunnen. Alles aanpakken is niet te doen, want dan zouden we in een politiestaat leven.”

De commissieleden economie, bestuur en openbare orde besluiten om het ‘Ontwerp Meerjarenbeleidsplan Politie 2024-2027’ als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering te zetten die op donderdag 21 december wordt gehouden.