Ingezonden brief: ​Starter woningmarkt buiten spel

Met het besluit van de gemeenteraad afgelopen donderdag om de grens van de goedkoopste prijsklasse van koopwoningen op te trekken van 210.000 naar 270.000 euro, vist een groot aantal Puttense starters op de woningmarkt achter het net. 

Wie bij de bank een hypotheek van 270.000 euro wil afsluiten, moet bij de huidige rentestand namelijk een bruto jaarinkomen hebben van ongeveer 61.000 euro, anderhalf keer modaal. 

Welke starter verdient zo veel? Deze verhoging houdt geen rekening met de leencapaciteit van onze inwoners. Met dit besluit valt zo’n 80 procent van onze inwoners buiten de boot.

Een alternatief kan een sociale huurwoning zijn, maar lang niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Wettelijk is namelijk vastgelegd dat je daarvoor als alleenstaande niet meer mag verdienen dan 44.000 euro en 48.500 euro in een meerpersoonshuishouden. Verdien je meer dan dit, maar onvoldoende voor een woning in de zogenaamd goedkope prijsklasse, val je dus tussen wal en schip. Zo is er een gat gecreëerd en is het voor starters in Putten nóg lastiger geworden om aan een woning te komen.

Wij Putten zet zich als altijd in voor het realiseren van veel vooral betaalbare woningen. Het zal niet verbazen dat Wij Putten tegen dit besluit heeft gestemd.

Joyce Kamphuis, raadslid Wij Putten

De redactie behoudt zich het recht om ingezonden brieven te redigeren, in te korten of niet te plaatsen. Plaatsing betekent niet dat de redactie de mening of de opvatting van de schrijver deelt. Bijdragen dienen voorzien te zijn van naam afzender. Reageren op deze ingezonden brief? Stuur een email naar [email protected].