​Invoering voetgangerszone in winkelstraten

Na de vernieuwing van het Kerkplein en het Fontanusplein gaan de winkelstraten en de drie pleintjes in het centrum op de schop. In de eerste maanden van het nieuwe jaar voert de gemeente voorbereidende werkzaamheden uit, zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van de kastanjeboom bij Het Boekpunt. 

Een andere belangrijke stap is de invoering van de voetgangerszone

Hiermee wordt het winkelgebied aantrekkelijk en herkenbaar ingericht voor inwoners en gasten. Ook werden er verkeersbesluiten genomen die nodig zijn voor de inrichting van de pleintjes als aantrekkelijk verblijfsgebied.

Voetgangerszone
Vanaf maandag 8 januari 2024 zijn de Dorpsstraat en Kerkstraat officieel een voetgangerszone. Om de voetgangerszone te markeren worden er nieuwe zoneportalen in de Puttense stijl geplaatst. Deze zoneportalen vervangen de verbods- en uitzonderingsborden die er nu staan.

Fietsers te gast
Ondanks de invoering van de voetgangerszone blijven fietsers welkom in de winkelstraten. Wel zijn fietsers nadrukkelijk ‘te gast’. Dit betekent fietsen met een gepaste snelheid en afstappen als het druk is. Zo wordt het centrum toegankelijk gehouden voor fietsers, zonder dat het tot last is van het winkelend publiek.

Bevoorrading, laden en lossen
Met de invoering van de voetgangerszone komt de huidige geslotenverklaring te vervallen. Bevoorraden van winkels en het laden en lossen bij woningen blijft mogelijk. Al gaan hier wel andere regels gelden. De bewoners en winkeliers die hier invloed van ondervinden, zijn hierover al rechtstreeks geïnformeerd door de gemeente.

Verkeersbesluiten
De voetgangerszone wordt met de uitvoering van het Centrumplan nog verder uitgebreid. Het definitieve gebied is, na afronding van de werkzaamheden, niet meer bereikbaar voor doorgaand verkeer, omdat sommige straten doodlopend worden ter hoogte van de pleintjes. In het nieuwe jaar wordt dit verder uitgewerkt in samenspraak met de betreffende bewoners en ondernemers. Alle verkeersbesluiten die te maken hebben met de vernieuwde winkelomgeving zijn te vinden op de website www.officielebekendmakingen.nl.