Inwoners denken mee over Putten Zuid; velen willen groene woonwijk

Het college riep de inwoners van Putten eind vorig jaar op om mee te denken over Putten-Zuid. Aan die oproep is ruim gehoor gegeven. De uitgebreide vragenlijst werd door 182 inwoners ingevuld, zij gingen in op de geformuleerde stellingen. 

Tweeennegentig van de honderdtweeentachtig deelnemers gaven aan actief betrokken te willen blijven bij de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk


Hoge betrokkenheid
Meer dan de helft van de inwoners die reageerden zijn 45 jaar of jonger. “De respons is boven verwachting”, aldus Koekkoek. “De hoofdconclusie is dat Putten snakt naar woningen." Uit de vragenlijst blijkt verder dat bijna iedereen een groene woonwijk wil. Het merendeel is kritisch over hoogbouw; het moet wel bij Putten passen. Koekkoek: “Dat is een duidelijk en belangrijk signaal. Maar om aan de vraag naar woningen te kunnen voldoen, kan en wil ik de bouw van appartementen niet uitsluiten. Bovendien moet het allemaal ook betaalbaar blijven. Zo eerlijk moet je ook zijn. Maar dit gaat absoluut een punt van verdere discussie worden, aangezien twintig procent geen problemen met hoogbouw heeft.”

Een wijk met een hart
Ongeveer de helft van de deelnemers wil dat Putten-Zuid een echt ‘hart’ krijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van een buurthuis. Een kwart vindt dat minder belangrijk. De overige deelnemers aan de vragenlijst staan hier neutraal in. Verder lijken de fiets en de auto om voorrang te strijden, zo blijkt uit de reacties. Eenenzeventig deelnemers aan de enquête willen niet dat de fiets in Putten-Zuid voorrang krijgt boven de auto. Zesenvijftig zijn daar wél voor, vijfenvijftig zitten er neutraal in. Koekkoek: “Zoveel mensen, zoveel meningen. Over beide punten moeten wij doorpraten. Een wijk met een hart is mooi, het moet echter geen concurrent worden van ons vernieuwde dorpscentrum. Het is wel belangrijk dat Putten-Zuid een wijk wordt waar je niet alleen woont, maar waar je elkaar ook ontmoet. Daarnaast hoeven de auto en fiets elkaar niet uit te sluiten. Hier komen wij met elkaar wel uit.”

Duurzaamheid: niet vooroplopen
Vrijwel alle 182 respondenten vinden duurzaamheid een belangrijk thema. Tegelijkertijd hoeft Putten-Zuid op dit vlak niet ver voorop te lopen in vergelijking met andere nieuwbouwwijken in Nederland, zo menen 87 inwoners. Drieenveertig deelnemers denken daar anders over, die willen dat wel en tweeenvijfitg deelnemers staan hier neutraal in. Koekkoek: “Laat duidelijk zijn dat Putten-Zuid, net als Rimpeler, een toekomstbestendige wijk wordt. Dat kan ook niet anders in deze tijd. Maar vooroplopen is niet wenselijk, zo maak ik uit de vragenlijst op.”

Groene en dorpse uitstraling
Tot slot kregen de deelnemers de vraag voorgelegd welke thema’s voor hen het belangrijkste zijn. Een wijk met een groene en dorpse uitstraling staat hierbij met stip op 1. Dat geldt als onomstreden. Vooroplopen op het gebied van duurzaamheid scoort het minst bij de 182 respondenten. Over de noodzaak van centrale wijkvoorzieningen en het al dan niet voorrang geven van fietsers lopen de meningen uiteen.

Het college betrekt de uitkomsten van de vragenlijst bij het opstellen van de Ontwikkelingsvisie (medio 2021) en vervolgens bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan (tweede helft 2021).