Inwoners mogen blad- en tuinafval gratis aanbieden

​De gemeente Putten plaatst elk jaar in de herfst bladkorven. Inwoners kunnen hier hun bladafval gratis in kwijt. Het is niet toegestaan om het blad op de weg te blazen, omdat dit tot onveilige situaties kan leiden.

Helaas wordt in de bladkorven veel (tuin)afval aangetroffen dat er niet in thuis hoort.

Van de bladeren wordt mulch gemaakt en dat wordt gebruikt als voeding voor diverse planten. Met tuinafval ertussen kan dit niet. Het afvoeren wordt dan kostbaarder. Daarom roept de gemeente de inwoners nogmaals nadrukkelijk op om alléén bladafval in de bladkorven te doen. Voor het snoei- en tuinafval biedt de gemeente dit jaar de oplossing om het in november gratis naar het Afvalbrengstation te brengen.

Inwoners kunnen dit jaar in november hun blad- en tuinafval gratis aanbieden bij het Afvalbrengstation aan de Hoge Eng-West 5. De gemeente is benieuwd of deze extra service zorgt voor een drastische vermindering van tuinafval in de bladkorven. Het Afvalbrengstation is in november geopend op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur. En op zaterdagmorgen van 8.30 uur tot 12.30 uur. De gemeente gaat na afloop van deze periode beoordelen of het blad- en tuinafval beter wordt gescheiden.

In de bladkorven mag alleen bladafval van vallende bladeren. Al het andere (tuin)afval mag er niet in. Denk aan snoeiafval, takken, gras, coniferenknipsels, dennennaalden, hortensia’s, planten, maar ook plastic en blikjes. Alleen ‘schoon’ bladafval kan verwerkt worden tot compost en een zogenaamde ‘mulchlaag’. Een mulchlaag remt de groei van onkruid tussen beplanting en wordt gebruikt in de perken van de gemeentelijke plantsoenen.Het afvoeren van (gemixt) tuinafval is een stuk duurder. Dat leidt uiteindelijk tot een extra (onnodige) verhoging van de afvalstoffenheffing voor alle inwoners. Dat wil de gemeente voorkomen.