​Is de laatste openbare geldautomaat verdwenen? VVD Putten stelt vragen

“De afgelopen jaren zijn openbare geldautomaten ook in Putten grotendeels verdwenen. Verschuiving naar bankpas, creditcard en mobiel in combinatie met veiligheidsrisico’s hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld”, aldus Albert de Bruin, fractievoorzitter VVD.

“Toch is contant geld in Nederland nog een voornaam betaalmiddel”, geeft De Bruin aan 

“Een onderzoek van de gezamenlijke banken, verenigd in Geldmaat uit december 2022, laat zien dat van kassa betalingen 21 procent gebeurt met contant geld in Nederland. Ter vergelijking in Europa is dat gemiddeld 59 procent. Met het oog op onze buitenlandse toeristische aantrekkelijkheid een belangrijk gegeven”, aldus De Bruin. “Een onderzoek in februari 2023, in opdracht van De Nederlandsche Bank, laat zien dat de meeste Nederlanders bankbiljetten (79 procent) en munten (81 procent) op zak hebben.”
 
De Bruin vervolgt: “In Nederland en dus ook in Putten is contant geld een wettig en belangrijk betaalmiddel. Nu blijkt dat de enige 24/7 geldautomaat in Putten, van Geldmaat, aan de Verlengde Dorpsstraat gesloten te zijn. Alternatieve geldautomaten staan binnen bij bijvoorbeeld de Bruna, Regiobank, de Plus en Albert Heijn. Kortom in de vroege ochtend, ’s avonds en op zondag dus ontoegankelijk. Dit vindt VVD Putten buitengewoon onwenselijk en daarom hebben we hier vragen over gesteld aan het college."
 
Zo wil de VVD weten of het college het met de leden van de partij eens is dat dorpsgenoten, ondernemers en (toeristische) bezoekers 24/7 toegang tot een geldautomaat moeten hebben en of het college op de hoogte is van de sluiting van de geldautomaat aan de Verlengde Dorpsstraat. Ook vragen de leden van de partij of het college actie wil ondernemen om zo snel als mogelijk weer een openbaar bereikbare 24/7 geldautomaat operationeel te hebben, bij voorkeur de Geldmaat aan de Verlengde Dorpsstraat. “Het is immers een wettelijke plicht om een geldautomaat binnen een straal van 5 kilometer aanwezig te hebben en hieraan voldoet Putten nu in de nacht en op zondag niet”, verduidelijkt De Bruin. “Het Centrumplan is op 29 juni 2023 door de gemeenteraad goedgekeurd met een raadsbrede motie dat parkeerplaatsen aan de Verlengde Dorpsstraat blijven om juist toegang te blijven houden bij de geldautomaat die dag en nacht bereikbaar is. Kan en gaat het college deze motie nog uitvoeren aangezien nu de hele onderbouwing is weggevallen?”