Jaarwisseling in Putten rustig verlopen, toch 16.000 euro schade

De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Putten werd gisteren gehouden in de representatieve hal van het gemeentehuis. Tijdens de bijeenkomst presenteerden de VVV en de bedrijvenkring zich in de trouwzaal. Verder waren er, verspreid door de hal, foto´s te vinden die ook te zien zullen zijn in de gemeentegids.

Burgemeester Lambooij ontving alle aanwezigen en wenste iedereen een mooi en inspiratievol 2024

"Toch begon het jaar in Putten wat minder mooi”, zei Lambooij tijdens zijn toespraak. “Op oudejaarsdag kreeg ik het bericht van het Team Toezicht en de politie dat de Gedachtenisruimte Oktober ’44 was beklad. Dit jaar, op 1 oktober, herdenken we dat het 80 jaar geleden is dat onze mannen door de Nazi’s zijn weggevoerd. Een pijn die nabestaanden en de gemeenschap in Putten nog dagelijks voelen. Het bekladden van zo’n belangrijk gebouw als de Gedachtenisruimte is dan ook volstrekt onacceptabel.”

Jaarwisseling
“Gelukkig viel de ontstane schade aan gemeentelijke eigendommen tijdens de jaarwisseling enigszins mee. Toch kan en wil ik het niet gewoon vinden dat er die nacht voor een bedrag van 16.000 euro is vernield. Ik wil wel graag een compliment uitdelen aan de politie, hulpverleners, het Team Toezicht en onze boa’s. Zij hadden, ook dit jaar, weer de pech om paraat te moeten zijn tijdens de jaarwisseling. Het is hun vak, maar in deze tijden is het soms wel met ‘gevaar voor eigen leven’. Ik ben blij dat ze er zijn en dat ze, als de situatie erom vraagt snel, gepast, rechtvaardig en soms streng als dat nodig is hun werk uitvoeren. Zij zijn de zichtbare ambassadeurs van onze gemeente. Dat verdient respect en waardering”, aldus Lambooij.

Samen bereik je meer dan alleen
“Voor veel mensen was 2023 een jaar van ellenden en verdriet. Ook in 2024 gaande oorlogen en vergeldingen door. Veel mensen, in de hele wereld, ook hier in Putten, worden daardoor getroffen”, vervolgt Lambooij zijn toespraak. “Bekladden van monumenten helpt niet om deze pijn, ellende en verdriet te stoppen. Dat kan alleen door op respectvolle wijze in gesprek te gaan. Vanuit Putten kunnen we de wereldse problemen niet oplossen maar we wel in deze gemeente laten zien hoe het kan. Door elkaar te kennen, respectvol met elkaar om te gaan en elkaar bij te staan wanneer dat nodig is. Samen bereik je meer dan alleen.”

Grote uitdagingen
Het college en de gemeenteraad staan het komende jaar voor grote uitdagingen. “Denk hierbij aan het ontwikkelen van woningbouwproject Halvinkhuizen en nog enkele kleine woningbouwprojecten. Wij hopen dat er snel nieuwe woningen gebouwd kunnen worden voor diverse doelgroepen. Ook de zuidelijke ontsluitingsweg, de ontwikkeling van bedrijventerrein Henslare, het centrumplan, de opvang van vluchtelingen en de toekomst van onze sporthallen en schoolgebouwen staan hoog op de agenda.”

Agrarische sector
Lambooij wil ook de agrarische sector niet vergeten te noemen. “Ondanks de moeilijke periode zijn er positieve gesprekken met deze sector via de klankbordgroep Landbouw. Het is geen gemakkelijke tijd nu het landelijk beleid nog steeds onzeker is. Hopelijk hoeven we niet maanden te wachten op de vorming van een nieuw kabinet. Een kabinet dat hopelijk meer duidelijkheid zal verschaffen rondom de toekomst van het landelijk gebied. Ook dit jaar zullen we nog vaak met de agrarische sector in gesprek gaan, want uw en onze problemen lopen ook door in 2024 en vragen om gezamenlijk gedragen oplossingen.”