​Joke: ‘Lekker knuffelen met de biggetjes; het zijn net baby’s!'

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Wie denkt dat Joke en Gert Aalten alleen hun handen vol hebben aan hun winkel aan de Dorpsstraat in Putten, genaamd ’t Winkeltje, heeft het mis.

Tijd voor vrije tijd… “Lekker knuffelen met de biggetjes; het zijn net baby’s!”

Daarnaast verzorgen ze namelijk ook nog bijna zestig zeugen in de stal naast hun boerderij in het buitengebied van Putten.
Joke: “Soms weten mensen niet welke winkel wij hebben, maar als ik vertel dat we naast Ko Jager zitten, dan weten ze het wel.” Haar vader is daar ooit, twintig jaar geleden, mee begonnen als tijdelijke outletwinkel. Dat liep zo goed, dat hij steeds weer wat bij kocht en zo bleef de winkel bestaan. “Zes jaar later hebben wij het van mijn vader overgenomen. In al die jaren is er weinig aan de inrichting veranderd. Het is misschien geen mooie winkel, maar wel één van de gezelligste winkels in ons dorp.”

Naast de winkel hebben Joke en Gert dus de kleinschalige biologische zeugenstal ‘Het blije varken’. En blij zijn ze zeker. Ze hebben een eigen uitloop naar buiten en zomers lopen ze heerlijk los in de wei. Ook krijgen ze biologisch voer. Zodra Joke en Gert tijd hebben, en de biggetjes oud genoeg zijn, gaan ze altijd even gezellig knuffelen. Joke: “Het zijn net baby’s! Het biggen gaat het hele jaar door. Eerst blijven ze tien weken bij de moeder en daarna gaan ze lekker terug naar hun vriendinnen, zoals ik dat altijd noem.”

Joke en Gert zijn echte dierenliefhebbers. Sinds twee maanden hebben ze, naast kippen, vier ganzen, twee angorageitjes en twee hangbuikzwijntjes, ook een nieuwe huisgenoot, de Engelse cockerspaniël Floor. Gert: “Ze was een fok hond uit de kennel. Na zoveel nestjes moest ze ermee stoppen. Ze moet wel heel erg wennen, maar stapje voor stapje gaat het beter.”

Op vakantie gaan Gert en Joke niet vaak. Hooguit een paar dagen naar Duitsland en een keertje naar Zweden. “Met een winkel in combinatie met een boerderij is het lastig om mensen te vinden die alles twee weken lang kunnen overnemen. Nee, qua vrije tijd zijn wij eigenlijk al blij als we ’s avonds een keertje gezellig samen op de bank kunnen zitten!”
 
Dierenliefhebbers Joke en Gert met een pasgeboren biggetje en hondje Floor. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp