Jongste commissielid denkt graag mee over de toekomst van Putten

​Merel van de Koot zit namens Gemeentebelangen in de commissie Ruimte. Merel is 20 jaar en daarmee het jongste commissielid van Putten. De hoogste tijd om eens kennis met haar te maken.

Merel koos ervoor om met de redacteur van Puttense Zaken Landgoed De Vanenburg te bezoeken. Dit vanwege de prachtige omgeving en omdat ze daar werkt.

“Er zijn hier een aantal mooie klompenpaden in de buurt, waar ik graag een wandeling maak. Dit stukje Putten trekt ook veel bezoekers van buiten”, aldus Merel.

Sinds april 2023 is Merel politiek actief als commissielid. “Mijn moeder is raadslid voor Gemeentebelangen en daardoor ben ik in contact gekomen met de politiek en de partij. Uiteraard spraken we thuis ook regelmatig over politiek en wat er speelde in ons dorp. Ik volgde de commissievergaderingen en ben een paar keer met mijn moeder meegegaan naar de vergaderingen die in de raadszaal worden gehouden. Voor de gemeenteraadsverkiezingen hielp ik mee met het plakken van posters en het plaatsen van verkiezingsborden. Toen fractievoorzitter Robin Hoogendijk vroeg of ik me in wilde zetten voor de politiek had ik daar wel oren naar. En zo ben ik er langzaam ingerold. Ik vind het leuk om te horen wat er allemaal speelt en fijn om een bijdrage te mogen leveren. Hoewel sommige vraagstukken best ingewikkeld zijn, wil ik graag meedenken over de toekomst van ons dorp. Gemeentebelangen is een partij van doorpakken en daar hou ik erg van. Ik ben actief voor de commissie Ruimte en vind woningbouw erg interessant. Ik woon momenteel bij mijn ouders en heb het er heerlijk, maar ik ben best wel zelfstandig en zou het ook fijn vinden om een eigen plekje te hebben. Dat valt als starter tegenwoordig niet mee.” Tevens hoopt Merel meer activiteiten voor jongeren naar het centrum van Putten te halen.

Buiten haar politieke carrière is Merel tweedejaars student Bedrijfskunde en werkt daarnaast bij Vanenburg Software en bij woonzorgcentrum Elim. “Mijn hart ligt bij de zorg. Maar omdat ik twee keer ben uitgeloot voor geneeskunde besloot ik voor bedrijfskunde te kiezen. Bedrijfskunde is uiteindelijk een goede tweede keus gebleken en ik heb het enorm naar mijn zin op de opleiding. Mijn baan bij Vanenburg Software sluit hier ook goed bij aan. Als lid van het sales- en marketingteam leer ik erg veel en doe ik veel ervaring op. Het is leuk om te zien hoe bepaalde processen verlopen. Ik hoop door te groeien in de zakenwereld.”

Naast haar werkzaamheden voor Vanenburg Software werkt Merel ook bij Elim. “Ik draai daar regelmatig dag-, avond- en nachtdiensten en help de mensen met de alledaagse zorg zoals wassen, aankleden en eten geven. Werken in de zorg is heel dankbaar werk. De mensen zijn vaak zo blij met je hulp. Door de kostenbesparingen zie ik overigens wel veel veranderen in de zorg.”

Merel maakt door al haar werkzaamheden lange dagen en heeft vaak korte nachten. “Maar daar kan ik goed tegen. Ik ben een doener en graag bezig. Ik vind het leuk om op verschillenden vlakken werkzaam te zijn. Ik haal daar energie uit.”

Ook denkt Merel na over haar toekomst in de politiek. “Ik wil graag het zakenleven ontdekken, dus ik heb momenteel geen ambities voor de landelijke politiek. Lokaal vind ik wel interessant. Ik besef dat ik nu nog erg jong ben en veel kan leren van de raadsleden met meer (levens)ervaring. Maar ik hoop er wel in door te groeien en uiteindelijk raadslid te worden. Het zou leuk en goed voor onze samenleving zijn als meer jongeren zich zouden inzetten binnen de politiek. Dit geeft dan een betere afspiegeling van de maatschappij met meer jeugdige vertegenwoordiging. Hoe mooi zou dat zijn!”