Kennismaking met Rogier Lange (commissielid Gemeentebelangen)

In december werd Rogier Lange door burgemeester Lambooij als commissielid voor Gemeentebelangen geïnstalleerd. Lange gaat zich inzetten voor de commissie samenleving.

Rogier Lange is nooit eerder politiek actief geweest, maar zijn interesse werd gewekt toen hij bewonersavonden over de gebiedsvisie Stationsstraat ging bijwonen.

“Als bewoner van de Stationsstraat wilde ik wel meer weten over plannen van de gemeente Putten met betrekking tot de reconstructie van de Stationsstraat. Op dat moment speelden er meerdere projecten in mijn woonomgeving, waaronder ook de doortrekking van de Henslare. Er werd verteld dat na de doortrekking van de Henslare de Stationsstraat verkeersluw zou worden. Maar daar hebben we tot nu toe niet veel van gemerkt. Toen we hoorden dat een vrachtwagenverbod afhangt van de gevaarlijk stoffenroute ben ik er samen met buurtgenoten ingedoken. Bij de gemeente werd gezegd dat de provincie over deze materie gaat, maar uiteindelijk bleek toch de gemeente hierover te gaan. Dat vond ik opmerkelijk en daardoor ben ik de politiek meer gaan volgen”, vertelt De Lange. “Toen kwamen de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en mij viel direct op dat er in Putten erg weinig te kiezen valt. De standpunten van Gemeentebelangen spraken mij het meeste aan en ik wilde deze partij wel extra steunen door lid te worden. Tijdens een ledenavond werd me al gauw gevraagd of ik iets voor de partij wilde doen. Omdat ik vind dat er wel verbeterpunten voor Putten te behalen zijn besloot ik ervoor te gaan.”

Lange vervolgt: “Omdat er vanuit het rijk steeds meer taken naar de gemeente worden overgeheveld heeft de lokale politiek veel invloed op de leefomgeving van de inwoners en daar wil ik graag een steentje aan bijdragen. Het mooie van Gemeentebelangen vind ik dat het een lokale partij is. Dus er is geen bemoeienis vanuit Den Haag.”

Lange komt oorspronkelijk uit Utrecht en woont sinds 2012 in Putten. “Als een soort van buitenstaander kijk ik wel met een andere blik naar het dorp. Waarom gaan dingen zoals ze gaan. Niet alles is verkeerd, maar een frisse blik is ook niet verkeerd. Ik kwam hier wonen, heb gekeken hoe alles gaat en nu is het tijd om een bijdrage te leveren aan dit dorp. Kijkend naar de inrichting van het dorp en de ruimtelijke ordening vraag ik me soms wel af waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Ook ben ik verbaasd dat de gemeente als wegbeheerder de wegen niet voldoende onderhoud. Het is natuurlijk wel belangrijk dat deze werkzaamheden op tijd en op de juiste manier worden uitgevoerd. Dat is toch de corebusiness van een gemeente en zou volgens planning uitgevoerd moeten worden. Ik wil dat soort processen graag, samen met de andere fractieleden, bewaken.”

“Ook in het sociaal domein verwacht ik dat er wel van alles zal spelen. Aan ons de taak om kritisch te kijken naar de uitvoering. Wat er specifiek voorbijkomt ga ik zien en horen. Maar ik verheug me erop om me hiervoor in te gaan zetten.”