​Knolletjesfeest op de Mariahoeve

Museumboerderij De Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg in Putten staat op zaterdag 28 oktober in het teken van het Knolletjesfeest. Dit evenement wordt georganiseerd door het enthousiaste vrijwilligersteam van De Mariahoeve.

Samen met de beheerders bieden zij de bezoekers die dag een beleving waarvan nostalgie, dicht bij de natuur leven en kringlooplandbouw een belangrijk onderdeel vormen

Het Knolletjesfeest is gebaseerd op het fenomeen dat vroeger ’s zomers na de roggeoogst de akker werd ingezaaid met stoppelknollen. Deze knollen vormen in de herfst en de winter een gezond voer voor de koeien. Dat het niet alleen als koeienvoer kan dienen, wordt bewezen tijdens dit Knolletjesfeest. Bezoekers kunnen ze proeven, maar er wordt ook getoond dat ze geschikt zijn om er bijvoorbeeld een lekkere stamppot van te maken.

Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement is er veel te zien en te doen. Zo is de slager – november is immers de slachtmaand – aanwezig om te demonsteren hoe een slager in vroeger tijden werkte. Hij verkoopt er ook rookworsten en supervers varkensvlees. Er is een markt met diverse kramen en er worden oude ambachten beoefend zoals stoelenmatten en kantklossen. Bakker Piet van Bentum stookt de oven in het bakhuis van De Mariahoeve warm. Hij bakt er zijn brood op de wijze zoals de vroegere bewoners, de gezusters Van den Brink, het ook altijd hebben gedaan.

De rogge die in de zomer van het veld is gehaald waar nu de stoppelknollen staan, wordt tijdens het Knolletjesfeest op ouderwetse wijze gedorst. De rogge stond er dit jaar prachtig bij. De zussen Geertje, Steventje en Maria zouden er trots op zijn geweest.

Rondleiding
Tijdens het Knolletjesfeest staan de gidsen van de Mariahoeve klaar om de bezoekers door de museumboerderij te leiden. Zij vertellen het indrukwekkende verhaal van de drie gezusters, die moderne ontwikkelingen negeerden en bleven boeren en leven op de sobere wijze die hun ouders hun hadden geleerd.

Wat De Mariahoeve vooral uniek maakt, is dat het interieur en de sfeer precies zo is alsof Maria, de laatste bewoner, net de deur achter zich heeft dichtgetrokken. De Mariahoeve is mede daardoor door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed erkend als buitengewoon bijzonder interieurensemble.

Het Knolletjesfeest is op 28 oktober van 10.00 uur tot 15.00 uur aan de Kiefveldersteeg 11 in Putten en is gratis toegankelijk. Natuurlijk biedt de schenkerij de mogelijkheid om te genieten van allerlei eten en drinken. En dat is het enige onderdeel van het Knolletjesfeest waar de sobere levensstijl van Geertje, Steventje en Maria even wordt losgelaten…