​Komende jaren geen zondagsopening van winkels in Putten

De VVD diende tijdens de raadsvergadering die afgelopen donderdag werd gehouden een motie in met het verzoek om over te gaan tot de zondagsopening van supermarkten en tuin- en bouwmarkten.

Voor deze motie werd geen meerderheid gevonden en de komende drie jaar blijven de winkels in Putten op zondag gesloten

Jorrit Heinen van VVD Putten gaf aan waarom zijn partij tot deze motie was gekomen. “Een maand geleden heeft de raad in Ermelo besloten dat de supermarkten, kampeerwinkels en bouw- en tuinmarkten op zondag hun deuren mogen openen. Dat zorgt voor een afvloeiende omzet voor onze supermarkten. Deze omzet verdwijnt naar omliggende gemeenten zoals Nijkerk, Harderwijk en nu dus ook Ermelo. Veel Puttenaren doen daar dan ook hun boodschappen. Ook concurrerende bedrijven als Picnic zorgen ervoor dat Puttense ondernemers geraakt worden. Kennelijk kan er wel bezorgd worden in Putten op zondag. In het coalitieakkoord zijn afspraken gemaakt omtrent de zondagsrust. Maar inmiddels zijn de omstandigheden drastisch veranderd en moeten de afspraken opnieuw tegen het licht gehouden worden.”

Heinen vervolgt: “Voor veel inwoners heeft de zondag een speciale plek met name vanwege religieuze overtuigingen. Dat respecteren we ook. Iedereen kan zijn of haar eigen keuze maken. Iedere inwoner zou zelf moeten kunnen kiezen welke invulling zij geven aan de zondag. Wij hechten aan godsdienstvrijheid, maar de religieuze overtuiging van de één mag niet de vrijheid van de ander inperken. En dat kan prima in goede harmonie samengaan. Boodschappen doen en de kerkgang hoeven elkaar niet in de weg te zitten. In Ermelo is er een behoefteonderzoek gedaan en daar was de uitslag 50-50.”
 
“De VVD heeft een open online enquête opgezet. Er is 2300 keer gereageerd waarvan de eerste 2000 reacties al binnen twee dagen binnenkwamen. Helaas kunnen we deze enquête niet als representatief beschouwen, omdat er via kerkelijke appgroepen werd opgeroepen om vooral tegen te stemmen. Je zou kunnen zeggen dat de enquête gekaapt is. Helaas zijn de voorstanders niet georganiseerd via appgroepen, maar mogelijk wel in de meerderheid. Uiteindelijk hebben de conventionele partijen in de raad ook geen meerderheid meer. We gaan met een verdere duiding komen van onze enquête en hierin zullen we ook veel van de reacties delen. Maar principieel vindt VVD Putten dat als er ook maar één inwoner of één ondernemer in Putten voor de zondagsopening zou zijn, dat deze persoon dan het recht heeft om de zondag in te vullen zoals hij dat zelf wenst. Iets van persoonlijke individuele vrijheid.”

“We hebben gesproken met supermarktondernemers en deze willen zeer graag open. Ook een enkele winkelier in het centrum zou het overwegen om op zondag open te gaan. Ze gaan echter niet graag op de barricade staan, omdat ze vrees hebben voor omzetconsequenties bij controverse tussen voor- en tegenstanders en hopen daarom dat de raad haar verantwoordelijkheid neemt en ze de vrijheid geeft om zelfstandig de afweging te maken om op zondag open te gaan. Daarom dient de VVD deze motie in en roept alle partijen op om de verantwoordelijkheid te nemen voor de vrijheid van alle inwoners en ondernemers.”

Koornneef van Gemeentebelangen geeft aan dat zijn partij de motie niet zal steunen. “Ik heb even de norm voor de winkeltijdenwet opgezocht via de website van de rijksoverheid en daarin staat te lezen dat winkels doordeweeks en op zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 open zijn. Gemeenten mogen zelf beslissen over een ontheffing op zondag. Dat is de norm. Wij hebben in het coalitieakkoord afgesproken dat we daar niet van willen afwijken dus de komende periode blijven de winkeltijden ongewijzigd.”

Heinen reageert: “Realiseert u zich dat de omstandigheden in de tussentijd gewijzigd zijn.” Waarop Koornneef zegt: “De winkels in Nijkerk waren al open op zondag en dat is ook niet zo ver weg. Ik zie niet dat de winkeliers hierdoor gedupeerd worden.” Heinen geeft aan dat de afstand naar Ermelo nog korter is en dat dit eenvoudig op de fiets te bereiken is. “U laat de ondernemers in de steek.”  Koornneef reageert: “Breng dit punt over drie jaar nog maar eens stevig in en maak er een breekpunt van.”

Kamphuis van Wij Putten staat er pragmatisch in. “De behoefte van de inwoners en de ondernemers wegen daarin, wat ons betreft, mee. Wij hebben een enquête gehouden door bij tweehonderd huizen aan te bellen en daarnaast een belronde gehouden onder de ondernemers. Daaruit bleek dat er ook ondernemers zijn die zich genoodzaakt voelen om mee te gaan. Wij zagen geen aanleiding om dit onderwerp zelf op te pakken, maar nu er om onze standpunten wordt gevraagd geven we die. Het veranderde speelveld weegt voor ons wel mee, het komt nu wel heel dichtbij. Ook het feit dat de bezorgdiensten wel gewoon kunnen leveren op zondag speelt voor ons mee. In onze fractie zal een meerderheid voor stemmen, maar we zijn niet unaniem.”

Wim van de Koot van het CDA reageert op de motie: “Ik heb de argumenten gehoord en die kennen we van de VVD. Wij vinden elkaar niet in deze argumenten. Wij hebben ook onze standpunten en zijn tegen de koopzondag. Dat zijn we altijd geweest en daarom gaan we niet mee in deze motie.”

Hans ten Klooster van de SGP laat zich leiden door de bijbel en het woord van God. “Daar willen wij graag naar luisteren en het leven naar dit woord is goed voor alle mensen. De zondag is de rustdag. Wij vinden het belangrijk om deze adempauze op zondag in stand te houden en willen daarom de winkelopeningstijden ongewijzigd houden.”

TeunJan van Ooijen van de ChristenUnie geeft aan dat we in een prachtig dorp wonen. “Ik wilde zondag soep koken en alle uien en sjalotten waren op. Wat nu? Ik bel een vriend op en vraag of hij kan helpen. En dat kon hij. Dat is zoals ik het zou willen in Putten. Er voor elkaar zijn als dat nodig is. Ook hoor ik signalen van vakantiegangers die ons dorp zo heerlijk rustig vinden op zondag. Daarnaast wil ik werknemers beschermen tegen verplicht werken op zondag. Wij stemmen tegen de motie.”

Wethouder ’t Jong kan ook kort zijn. “Het college is gevraagd om het coalitieakkoord uit te voeren en is voornemens dat te doen. De coalitie heeft hier afspraken over gemaakt en ik heb de partijen gehoord. De gewijzigde omstandigheden zijn voor de partijen geen aanleiding om hier veranderingen in aan te brengen. Wij ontraden deze motie dan ook.”

De motie kon rekenen op de steun van drie stemmen van Wij Putten en de fractie van de VVD en werd daarmee verworpen.