Koninklijke onderscheiding voor Piet Maasland

​Piet Maasland mag zich sinds vanmorgen (vrijdag 4 september) Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen, omdat hij zich ruim vijftig jaar als vrijwilliger heeft ingezet voor de samenleving.

Burgemeester Lambooij was naar Hof van Putten gekomen om de Koninklijke onderscheiding uit te reiken.

"Het zijn rare tijden. Niets is meer zoals het was. We mogen elkaar de hand niet schudden, geen welgemeende klap op de schouder geven of elkaar niet even goed vasthouden. Dat schept letterlijk en figuurlijk afstand en dat voelt niet prettig.”

Lambooij vervolgt: “Ik hoop dan ook dat wij deze nare Corona periode snel achter ons kunnen laten. Dat hoop ik vooral voor onze oudere en kwetsbare inwoners. Hen raakt de Coronacrisis in het bijzonder. Toch is Putten, zo is mij ook de afgelopen maanden gebleken, een hechte gemeenschap. Veel mensen staan hier nog voor elkaar klaar. Veel mensen zetten zich onbaatzuchtig in voor het algemeen belang. Daarmee maken ze Putten tot wat het is. Een gemeenschap waar mensen nog naar elkaar omkijken.”

“Aan die gemeenschap heeft u meneer Maasland de afgelopen decennia geheel onbaatzuchtig veel bijgedragen. In ons dorp bent u een bekende persoon en omdat u vaak wordt vergezeld van uw hond bent u ook een enigszins opvallende verschijning. Zo herinner ik mij dat ik u samen met uw hond voor het eerst opmerkte tijdens een dienst in de Oude Kerk waar u uw eigen plaats heeft.”

“Al vanaf 1967 bent u actief als vrijwilliger. Tot 1986 deed u dat in Sliedrecht en na uw verhuizing naar Putten pakte u de draad van uw vrijwilligerswerk weer op. Vierendertig jaar lang heeft u zich met volle passie ingezet voor Putten. Zo was u voorzitter van de oudercommissie en lid van de medezeggenschapsraad van basisschool De Wegwijzer en werd u in 1996 voorzitter van de interkerkelijke werkgroep Hart voor Israël Putten. Tot 2010 heeft u daar een bezielende leiding aan gegeven. Ook bent u twintig jaar programmamaker geweest van het radioprogramma ‘Op de Drempel van de Zondag’. Tevens was u aanspreekpunt voor alle medewerkers van dit programma. Van 2010 tot begin dit jaar was u voorzitter van de cliëntenraad en raadslid van de centrale cliëntenraad van Bartiméus, het bekende instituut voor blinden en slechtziende mensen. Ik heb nu een paar zaken genoemd, maar deze lijst is verre van volledig. U stond altijd klaar om de gemeente met raad en daad terzijde te staan.”

Maasland kreeg de onderscheiding opgespeld door zijn dochter Lydia nadat de burgemeester de onderscheiding op gepaste afstand aan haar overhandigde.

Maasland reageert: “Bedankt voor deze uitreiking. Het is toch heel wat om zo’n onderscheiding te krijgen. Ik hoor vandaag velen zeggen dat ik het heb verdiend. Maar ach, laat dat maar zitten. Ik heb alles altijd met hart en ziel gedaan. Helaas lukt het nu allemaal niet meer, maar anders was ik er graag mee door gegaan.”