Koudegolf (column)

Koning Winter regeert in het land, een week lang komen de temperaturen niet boven het vriespunt. Onze toch al fraaie omgeving is veranderd in een sprookjesachtig winterlandschap. De HR-ketel moet zijn best doen om dit oude huis te verwarmen, maar het gaat. 

En anders is er nog de hulp van een straalkacheltje waar nodig.

Ik controleer via de app de opbrengst van ons aandeel in een zonnepark op de eerste ijsdag van het jaar. Dat is net genoeg om het straalkacheltje een half uurtje mee te voeden, maar dan is er niets meer over om de wasmachine mee te laten draaien. Gelukkig kunnen we nu nog op andere energiebronnen vertrouwen.

Het College van B&W is met een Transitievisie warmte gekomen waarin de ambities staan verwoord om Putten ‘van het gas’ te halen. Woningen moeten in de nabije toekomst geheel elektrisch worden verwarmd. Uiteraard moet deze elektriciteit ‘duurzaam’ worden opgewekt, dus zonder dat er CO2 vrijkomt.

Ik lees in De Stentor dat de plannen voor windturbines op en rond de Veluwe op losse schroeven komen te staan, omdat deze de zeldzame Wespendief in het voortbestaan zouden bedreigen. De vraag is hoe en waar we in dit dichtbevolkte land de benodigde elektriciteit CO2-neutraal gaan opwekken. Het gebruik van kernenergie lijkt hierbij onvermijdelijk, maar aan de klimaattafel waar Greenpeace wel mag aanschuiven is geen plaats voor het atoom.

Naast het opwekken is ook de opslag van elektrische energie voor de koude en donkere winterdagen een uitdaging. De energiedichtheid van de huidige accu’s is 50 keer lager dan van aardgas onder druk. Eén tankwagen met gas vervoert net zoveel energie als een treinlading accu’s. Het huidige aardgas, waarmee onze huizen worden voorzien is methaan van fossiele oorsprong, maar methaan kan ook duurzaam worden gemaakt uit waterstof en CO2. Dit groene gas zou stapsgewijs kunnen worden bijgemengd op het bestaande gasnet. Is het verstandig om nu op één paard te wedden en alles in te zetten op elektrische verwarming met energie uit zon en wind?

Met het juiste onderhoud draait onze HR-ketel in 2030 nog net zo probleemloos als vandaag. Wanneer de dooi intreedt kijk ik al weer uit naar de volgende koudegolf!

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Rogier Lange, commissielid van Gemeentebelangen. Reageren? Stuur een email naar [email protected]