Krijgt Putten een pumptrack en een schaatsbaan in december?

​Leerlingen uit de derde klas van College Groevenbeek Putten kwamen vorige week naar het gemeentehuis om zich voor te bereiden op de jeugdgemeenteraadsvergadering die dezelfde avond zou plaatsvinden. 

De 56 leerlingen werden ’s middags klaargestoomd voor deze vergadering door wethouders en gemeenteraadsleden

De jeugdige wethouders Lars van Veluw en Sven Grevengoed hadden samen met hun assistenten Antonius Bedewi en Stan Scheffer een voorstel voorbereid waarbij ze willen dat er vier waterpompen worden geplaatst met milieuvriendelijke bekertjes en prullenbakken in de buurt van een pumptrack. Een pumptrack is een kruising tussen een skatepark en een BMX-baan. De kosten van de waterpompen met bekertjes en prullenbakken bedragen volgens Lars en Sven ongeveer 5000 euro. Een pumptrack gaat ongeveer 200.000 euro kosten. Deze baan willen de wethouders realiseren met behulp van sponsors. Zij stellen zich voor dat deze baan naast het oude politiebureau gerealiseerd kan worden. “De buurt vindt het een goed idee, omdat een dergelijke baan een hoop gezelligheid geeft in de buurt”, aldus de wethouders. Op de vraag vanuit de jeugdraad of kinderen met een handicap ook gebruik kunnen maken van deze baan geven de wethouders aan dat dit niet kan. “Maar dat is ook niet nodig, want er is genoeg voor gehandicapte kinderen.”

De andere twee jeugdwethouders, Romée Bredemeijer en Ilse Hoogendijk, hebben het plan opgevat om het centrum van Putten structureel voor vier weken in december levendig en gezellig te maken. Dat doen ze door het houden van een winterfeest met een schaatsbaan. De schaatsbaan blijft dan vier weken staan  inclusief eet- en drinktentjes, zodat mensen lekker een rondje kunnen schaatsen voor 5 euro per keer tijdens de decembermaand. Volgens de wethouders is er behoefte aan iets leuks in Putten.

Wethouder Jim van den Hoorn begeleidt de jeugdige wethouders en laat hen nadenken over de vragen die door de jeugdraadsleden gesteld kunnen worden. “Het is verstandig om goed na te denken over geld en wie dit gaat betalen. Die vraag krijgen jullie zeker.” Nog een tip van de wethouder is om een beetje te bluffen. Van den Hoorn vervolgt: “De gemeente vindt dat iedereen mee moet kunnen doen en niet iedereen kan 5 euro betalen om een uur te schaatsen. Daar moet je over nadenken. Wellicht is het een idee om voor mensen die het niet kunnen betallen 5-rittenkaarten te maken die gratis zijn op te halen bij de gemeente.” Na de tips van de wethouder krijgen leerlingen nog een communicatietraining.

TeunJan van Ooijen van de ChristenUnie begeleidt een groepje die zich Forum voor Democratie (FvD) noemen. Zij zitten te brainstormen over de voorstellen van de wethouders. De watertappunten vindt de FvD wel een goed idee, maar die bekertjes hoeven wat de partijleden betreft niet. Er wordt hen meegegeven dat ze een voorstel kunnen aanpassen door middel van een amendement. Toch wordt besloten om voor een motie te kiezen, omdat een amendement wel erg ingewikkeld is. De motie ‘anti-bekertjes’ wordt verder uitgewerkt.

Wilma van Voorst van Wij Putten zit met een groepje leerlingen te praten over de naam van de partij. Uiteindelijk kiezen de leerlingen voor Stichting Sociaal Leven. Van Voorst legt nog uit dat een politieke partij geen stichting is. Maar de leerlingen vinden dit toch het mooiste klinken. “Als partij zit je er voor de inwoners en die inwoners willen dat je voor hen iets wezenlijks veranderd”, geeft Van Voorts de leerlingen nog mee.

Annemarie Kemp van het CDA begeleidt enkele leerlingen die zich de Beweging voor Jongeren (BvJ) noemen. Zij hebben heel veel vragen aan de wethouders die de waterpompen bij een pumptrack hebben bedacht. Zo willen ze weten of er geen geschiktere locaties is en wat de wethouders willen doen als ze geen sponsors kunnen vinden. Ook zijn ze benieuwd naar de openingstijden van deze baan. “Want als er geen openingstijden zijn dan hoeven er ook geen dure hekken om heen gebouwd te worden”, geeft een van de leerlingen aan. Edward Timmer en Jochem Hagen van het CDA begeleiden de Bier en Bitterballen Beweging (BBB) en deze partijleden willen zich meer inzetten voor ondernemers en bovenal voor een gezellig Putten.

Nadat alle partijen een woordvoerder voor hun fractie hebben gekozen maken ze zich tijdens het eten op voor de echte jeugdgemeenteraadsvergadering.