Lambooij: 'Het virus is nog onder ons en daar moeten wij ons goed van bewust zijn'

“Waakzaamheid en opvolging van de coronamaatregelen blijft geboden. Het virus is nog steeds onder ons en daar moeten wij ons allemaal goed van bewust zijn”, schrijft burgemeester Lambooij in zijn tiende raadsinformatiebrief waarin hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van de uitbraak van het coronavirus voor Putten schetst.

“Tot het zomerreces telde onze gemeente in totaal 38 besmettingen. Daarmee behoorden wij tot de gemeenten met de minste besmettingen. Na een opleving in augustus telt Putten 53 besmettingen. Inmiddels lijkt dit aantal zich te stabiliseren. De plotselinge en snelle stijging van het aantal besmettingen in de eerste helft van augustus heeft mij aanleiding gegeven om in contact te treden met de GGD. Het bleek niet nodig om nadere maatregelen te treffen. Ik beschouw het relatief lage aantal besmettingen in Putten niet als vanzelfsprekend. De recente stijging van het aantal besmettingen zijn een krachtig signaal voor ons allen."

Zomervakantieperiode in Putten
“De afgelopen vakantieweken was het druk in ons centrum, op onze stranden en op onze parken en campings. Mede op basis van de rapportages van de boa’s constateer ik dat er sprake was van een beheersbare drukte”, aldus Lambooij. “De 1,5 metermaatregelen zoals wij die dit voorjaar in goed overleg met WCP namen, zorgden voor de nodige regulering en spreiding van de bezoekersstromen. Hetzelfde geldt voor het splitsen van de weekmarkt. Ook in de komende periode blijven deze maatregelen onverkort van kracht. Wij hebben de horecaondernemers in de gelegenheid gesteld om de terrassen uit te breiden. Deze uitbreiding geldt tot 1 november 2020. Wij gaan in gesprek met de lokale horecaondernemers om de gang van zaken te evalueren en vooruit te kijken naar de komende maanden. Ook leggen wij ons oor te luisteren bij de ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector. Ook deze sector maakt bewogen tijden door. Ik hecht eraan mijn waardering uit te spreken voor de wijze waarop onze ondernemers in de achterliggende maanden invulling hebben gegeven aan de 1,5 meternorm. Onze handhavers hebben hen daar amper op hoeven aan te spreken.”

Lokale economie
In de maand juli telde onze gemeente 244 werkzoekenden, zo laat het CBS weten. Dat is 1,9 procent van de beroepsbevolking. Landelijk ligt dit percentage op 4,5 procent. Vanaf juni stabiliseert het aantal werkzoekenden in Putten.  “Op dit moment constateren wij een lichte stijging van het aantal bijstandsgerechtigden. Als gemeente hebben wij een rijksbijdrage van 370.729 euro ontvangen bij wijze van ‘coronacompensatie’. Het gaat hier om een eerste tranche. Dit najaar verwachten wij een tweede tegemoetkoming."

Ontwikkelingen nertsenfokkerijen
In een brief aan de Tweede Kamer (28 augustus 2020) geeft het kabinet aan wetgeving voor te bereiden op basis waarvan het houden van nertsen op korte termijn moet worden beëindigd. Dit betekent dat wordt afgezien van een vrijwillige regeling. Bij de nertsenbedrijven in Putten is tot op heden geen sprake geweest van enige besmetting met het coronavirus. “Het is evident dat deze maatregel ingrijpende gevolgen heeft voor de nertsenhouders in onze gemeente. Dat geldt ook voor bedrijven, die qua voortbestaan van deze branche afhankelijk zijn. Dit besluit raakt lokale ondernemers, werknemers en hun families in het hart. Dat raakt daarmee onze gemeenschap. Vanuit de gemeente houden we contact met de betrokken ondernemers, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Naast het hart onder de riem is de insteek om de ondernemers waar mogelijk bij te staan”, schrijft Lambooij.

Onderwijs weer gestart
Afgelopen maandag zijn de scholen weer van start gegaan. Een informatieronde langs de scholen in onze gemeente maakte duidelijk dat de landelijke zorgen over onder andere de ventilatierichtlijnen en de uitval van personeel ook in Putten spelen. “In enkele gevallen blijkt de 1,5 meternorm met name bij het brengen en halen van kinderen lastig hanteerbaar. Wij hebben de scholen ter zake onze hulp hierbij aangeboden. Groevenbeek heeft een bijdrage ontvangen in verband met het inlopen van achterstand bij kinderen waarvan de moedertaal niet Nederlands is. Deze achterstand is de afgelopen maanden door het ontbreken van fysieke lessen verder opgelopen”, aldus Lambooij. Verder geeft Lambooij nog aan dat hij blij is met het voornemen van het kabinet om extra te testen in de verpleeghuizen. “Dit om een nieuwe lockdown te voorkomen.”

Evenementen en bijeenkomsten
Daar waar her en der versoepelingen zijn doorgevoerd moeten de grootschalige evenementen ook de komende tijd een pas op de plaats maken. "Ik informeerde u al over de afgelasting van de traditionele Ossenmarkt. Wij zijn inmiddels in overleg met de organisatoren van de Sinterklaasintocht en de Winterfair. In een volgende brief informeer ik u nader over de uitkomsten van dit overleg. - Als gemeente blijven wij onverminderd terughoudend met de organisatie van bijeenkomsten. Informatie- en inspraaktrajecten zullen in hoofdzaak digitaal worden georganiseerd. Overleg in het gemeentehuis is alleen op afspraak mogelijk. De leden van ons college stellen zich ook terughoudend op bij het accepteren van uitnodigingen."

Herdenking Razzia
"In overleg met de fractievoorzitters uit de raad hebben wij het besluit genomen om de razziaherdenking op 2 oktober 2020 door te laten gaan. Dit in aangepaste vorm conform de geldende richtlijnen. Ik hoop hier binnen afzienbare tijd meer informatie over te kunnen geven.”