Lammertijd in Ermelo begint bijna

Nog even en dan is het weer zover: dan zijn er weer lammetjes te bewonderen bij de schaapskudde van Ermelo. "Er is nu nog weinig te zien", aldus herder Marion Derks. "Behalve dat de schapen langzaam maar zeker behoorlijk breed worden."

Eind januari wordt het eerste lammetje verwacht. "Ik krijg al wel wat nesteldrang", lacht Marion

De eerste kraamhokjes worden daarom alvast opgebouwd en de hulsttakken zijn opgehangen aan de balken in de schaapskooi. "Hulst heeft een preventieve werking tegen een virusinfectie waar vooral de kwetsbare lammetjes gevoelig voor zijn", legt de herder uit. Er staat de herders en hun helpers weer een drukke tijd te wachten. Zij zijn tijdens de hele lammertijd zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag bij de schapen om hen te verzorgen en de bevallingen te begeleiden. "Een drukke, maar ook een hele mooie tijd", volgens Marion, die hoopt dat dit jaar weer net zo’n mooie en gezonde lammerperiode zal worden als het vorig jaar was.

De lammeren die toen geboren zijn, scoorden hoge punten bij de lammerkeuring in het najaar. Ook dit jaar zijn de lammetjes weer (symbolisch) te adopteren. Meer informatie over het lammetjesadoptieplan is te vinden op de website www.schapedrift.nl en in het bezoekerscentrum van de schaapskooi.

Shovel Actie: help mee in de lammertijd
"Dit jaar zullen we meerdere leuke en bijzondere acties organiseren ten behoeve van de aanschaf van de elektrische shovel. Deze acties zullen we aankondigen via de website en de Facebook pagina. De eerste, unieke, actie begint al in februari. Bij hoge uitzondering verkopen we, alleen dit jaar, acht keer een avonddienst tijdens de lammertijd. Van 19.00 uur tot 21.00 uur helpt u de herder in de schaapskooi bij de verzorging van de moeders en lammeren. Per avonddienst mogen twee deelnemers meehelpen. Deze bijzondere beleving kost 100 euro per persoon. De deelnemer moet minimaal 16 jaar zijn. De schaapskooi is in de lammertijd niet toegankelijk voor mensen met een zwakke gezondheid of met verkoudheid- of griepklachten en voor vrouwen die in verwachting zijn. Voor mensen met een rollator of rolstoel is de schaapskooi helaas ook niet geschikt."

Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website www.schapedrift.nl. De beschikbare data zijn woensdag 8 februari, vrijdag 10 februari, woensdag 15 februari, vrijdag 17 februari, woensdag 22 februari, vrijdag 24 februari, woensdag 1 maart en vrijdag 3 maart.