Lang gewacht en toch gekregen…de bevrijding!

Na vijf lange jaren van bezetting door de nazi’s werd de Noordwest-Veluwe op 18 april 1945 bevrijd door Canadese troepen. De Canadezen wilden de Duitsers op de Veluwe insluiten om hen zo de aftocht naar de haven van Harderwijk te beletten, zodat ze niet per boot over het IJsselmeer naar Amsterdam konden ontsnappen.

De Canadezen van het Westminster regiment, de Lord Strathcona’s Horse en de 8th New Brunswick Husars slaagden erin na zware gevechten bij Otterlo, Voorthuizen en Putten dit daadwerkelijk te realiseren

Om het IJsselmeer te bereiken trok een gedeelte van het regiment via de Steenenkamerseweg richting Nulde. In de buurtschap Steenenkamer kwam het tot een fel gevecht tussen de Canadezen en de daar nog aanwezige Duitsers. Een gevecht met grote gevolgen voor verschillende families. Gijs de Vries vertelt tijdens de lezing hoe de families Luitjes, Van Mondfrans, Van Wijncoop en ook anderen door die gebeurtenissen getroffen werden.

Na de zware gevechten in Stenenkamer wisten de Canadezen door te stoten tot het IJsselmeer bij Nulde en zo de vluchtroute van de Duitsers naar de haven van Harderwijk af te snijden. Majoor Hoskin van de Westminsters trok zijn schoen uit en doopte zijn grote teen in het water van het IJsselmeer en zei: ‘Not because I needed it, but just for the record.’ Vervolgens trokken de Canadezen op naar Ermelo en later naar Harderwijk, dat door resoluut optreden van verzetsmensen gered werd voor een zware beschieting van de oude binnenstad en de haven.

De inwoners van Putten, Ermelo en Harderwijk waren dolblij en juichten de bevrijders toe. De tanks werden beklommen en de bevrijders werden omarmd en gekust door de vrouwen. Er werd uitbundig feest gevierd, zelfs in Putten, na de gebeurtenissen op 1 en 2 oktober 1944. Eindelijk was er een einde gekomen aan een nachtmerrie die maar liefst vijf jaar geduurd had. Toch duurde het nog tot 5 mei 1945, na de Duitse capitulatie in Wageningen door generaal Blaskowitz, voordat heel Nederland de bevrijding kon vieren.

Een paar dagen later werd er ook volop gefeest in Nijkerk toen de stad op 20 april 1945 bevrijd werd, na een paar chaotische laatste weken van de oorlog. Bij de voortdurende beschietingen door de Canadezen vielen zeker 30 doden.

Over wat zich toen afspeelde in die eindfase van de oorlog en de onstuitbare opmars van de Canadezen, geholpen door het lokale verzet, gaat de lezing die door van de Puttense historicus Evert de Graaf en Gijs de Vries gehouden wordt.De lezing, die om 20.00 uur begint wordt op donderdag 20 april in de Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg 11 in Putten gehouden. De zaal is om 19.30 uur open. De entreeprijs is 7,50 euro per persoon. Het kopje koffie/thee is daarbij inbegrepen.